Вагинална сухота при менопауза

Вагинална сухота при менопауза – позната е на много жени. Менопаузата е важен и често труден период в живота на всяка жена. Тя обикновено настъпва между 45 и 55 години и е свързана с естествени хормонални промени, които оказват влияние на множество аспекти от живота. Един от често срещаните и понякога подценявани симптоми в този етап е вагиналната сухота при менопауза. Този проблем може да доведе до физически дискомфорт, емоционално напрежение и дори до проблеми в интимните отношения.

Причини за вагинална сухота при менопауза

Основната причина за вагиналната сухота при менопаузата е намаляването нивата на естроген, който е ключов хормон в женския организъм. По време на менопаузата, яйчниците спират да произвеждат естроген, което води до редица изменения в тялото. Вагиналната тъкан става по-тънка, по-суха и по-малко еластична. Допълнителните фактори, които могат да допринесат за това състояние, включват:
<ul

  • Стрес и емоционално натоварване – хроничният стрес може да наруши хормоналния баланс и да увеличи симптомите на вагинална сухота.
  • Лекарства – някои лекарства като антидепресанти, антихистамини и лекарства за високо кръвно налягане, могат да предизвикат сухота на влагалището.
  • Медицински състояния – заболявания като диабет, автоимунни заболявания и лечение с химиотерапия също могат да увеличат риска от вагинална сухота.
  • Лоши навици – пушенето и прекомерната употреба на алкохол могат да влошат състоянието, тъй като те влияят негативно на кръвообращението и хормоналния баланс.
  • Хормонални нарушения – някои жени могат да изпитват вагинална сухота дори преди настъпване на менопаузата поради различни хормонални нарушения.

Симптоми и въздействие на вагиналната сухота при менопауза

Симптомите на вагинална сухота не се ограничават само до дискомфорт. Жените могат да изпитват:

  • Усещане за парене или сърбеж
  • Болка или дискомфорт по време на сексуален акт
  • Намалено сексуално желание
  • Често уриниране или нужда от уриниране
  • Усещане за неразбиране на тялото си

Тези симптоми могат да причинят значителен стрес и да повлияят на интимността, и връзките. Страхът от болка или дискомфорт по време на секс може да доведе до избягване на интимни моменти, което само усилва чувството на изолация и несигурност.

Решения и облекчение срещу вагинална сухота при менопауза

Съществуват различни подходи за справяне с вагиналната сухота, включително:

  • Лубриканти – използването на лубриканти по време на секс може значително да помогне. Те осигуряват допълнителна влажност и намаляват дискомфорта.
  • Хормонална терапия – тя включва естроген, който е ефективен вариант за много жени. Може да се прилага под формата на вагинални кремове, таблетки или лекарства. Важно е да се обсъди с лекар дали това е подходящо решение за конкретния случай.
  • Природни средства – някои жени намират облекчение в използването на растителни екстракти като Червена детелина или соеви изофлавони.
  • Здравословен начин на живот – поддържането на здравословен начин на живот с редовна физическа активност, балансирана диета и хидратация може да помогне за регулирането на хормоналния баланс.
  • Сексуално здраве и комуникация – откритата комуникация с партньора е ключова. Споделянето на чувствата и дискомфорта може да помогне за изграждане на доверие и взаимопомощ.
  • Терапия – психотерапия или консултации с специалист по сексуално здраве могат да бъдат полезни за справяне с емоционалните и психологическите аспекти на вагиналната сухота.

Помощ от природата срещу вагинална сухота при менопауза

За възстановяване и поддържане на влагалищното pH, жените могат да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Гелът съдържа млечна киселина, която не само неутрализира неприятните миризми в интимната област, но и възстановява нормалното pH на влагалището. Активната съставка гликоген служи като хранителна среда за млечнокиселите бактерии. Освен това, удобната опаковка на гела в туби за еднократна употреба го прави предпочитан, хигиеничен и лесен за използване.

Продуктите могат да бъдат намерени в аптеките, както и на сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola