вагинална кандидоза

Вагинална кандидоза или гъбична инфекция на влагалището, е най-честото инфекциозно заболяване сред жените. Причината е в това, че гъбичките от род Кандида, които я причиняват, са изключително разпространени.

Характерно е, че много жени страдат от вагинална кандидоза повече от веднъж в живота си, т.е. състоянието често хронифицира. Затова всяка жена трябва да е наясно с евентуалните последствия, които настъпват, ако заболяването не се овладее навреме.

Усложнения при вагинална кандидоза

Обикновено при вагинална кандидоза жените отделят най-сериозно внимание на справянето със симптомите. Това е напълно нормално, имайки предвид колко сериозно те влошават качеството на живот. Клиничната практика обаче показва, че при част от случаите на нелекувана вагинална кандидоза заболяването протича с нежелани, дори опасни последствия. Това налага сериозно внимание да се обърне и на тяхната профилактика.
Ако не се приложи навременно лечение на вагинална кандидоза, се повишава риска от:

  • заразяване с полово предавани заболявания (вагинален херпес, гонорея, хламидия)
  • възпаления, включително бактериални, на пикочо-половата система (уретрит, цистит и др.)
  • ендометриоза (възпаление на лигавицата на матката, проявяващо се с характерна болка в областта на таза)

Рискови групи за усложнения при вагинална кандидоза

Най-застрашени от нежелани последици след развитие на вагинална кандидоза са 2 групи жени:

1. Опитващите се да забременеят

2. Бременните

При опитващите се да забременеят гъбичната инфекция и нарушеният киселинен баланс на влагалището увреждат сперматозоидите и възпрепятстват зачеването.

По-сериозен е рискът от усложнения при бременните жени. Те са в изключително деликатна ситуация, тъй като хормоналните промени през бременността значително повишават риска от вагинална кандидоза.

Най-сериозното усложнение, до което може да се стигне е преждевременно раждане. Доказано е, че опасността идва от нарушения баланс на лактобацилите при вагинална кандидоза.

Лечение на вагинална кандидоза

Навременното лечение на вагинална кандидоза е от ключово значение за елиминиране на риска от нежелани последствия. Всички жени, дори попадащите в двете най-рискови групи, могат да разчитат на доказано ефективно средство за тази цел.

Лактобор Интим / Lactobor® Intim e изключително удобно и безопасно средство за възстановяване на вагиналната екосистема. Подходящ е за употреба от бременни и менопаузални жени. Прилагането на Лактобор Интим бързо възстановява баланса на вагиналната флора. Намалява се популацията на гъбичките и другите болестотворни микроорганизми и се възстановява числеността на полезните лактобацили. Така рискът от нежелани последствия при вагинална кандидоза се елиминира.

borola