вагинална кандидоза

Предупредителните признаци за настъпваща гъбична инфекция (вагинална кандидоза) могат да се появят по всяко време, но жените са по-предразположени към развитие на кандидоза през топлите месеци. Обикновено Candida albicans присъства в малки количества във влагалището, без да предизвиква проблеми, но при бързо размножаване на гъбичката се проявяват и първите симптоми.

Едни от най-често срещаните провокиращи фактори за поява на гъбична инфекция са приемът на антибиотици или други медикаменти, заболявания, които нарушават имунитета, повишена сексуална активност, носенето на бельо или бански от синтетични материи, дефицитът на някои витамини (B, C) и др.

Гъбична инфекция може да се появи по време на бременност и дори при посещение на плажове и басейни. Редовната консумация на въглехидратни храни (които хранят гъбичките Candida albicans) също предразполага към развитието и размножаването на бактерията.

Вагинална кандидоза – мит или реалност са алтернативните терапии?

Честата поява и неприятните симптоми на вагинална кандидоза карат много жени да използват домашни средства за справяне с проблема. Някои си правят промивки с разтвор с масло от чаено дърво, други прибягват до ледени кубчета от кисело мляко и ги използват вместо „вагинални таблетки“.

Но може би най-необичайният домашен лек, за който дори не сте си помисляли, е една често използвана в кулинарията съставка – чесън. Но вместо да се възползват от полезните му свойства, консумирайки ароматния зеленчук, те поставят скилидките директно във влагалището. Смята се, че активната съставка алицин, намираща се в чесъна, има антибактериално и фунгицидно действие, т.е. убива гъбичките.

Но доколко са ефективни и безопасни всички тези методи?

Медицинската практика показва, че тези методи на лечение не са особено ефективни, особено при повтарящи се инфекции. А що се отнася до прилагането на метода със скилидка чесън, лекарите са категорични, че не са се сблъсквали с пациентка, която да се похвали с излекувана вагинална кандидоза след прилагане на „лечение“ с чесън.
Истината е че със здравето шега не бива. Когато симптомите на вагинална кандидоза са сериозни и не отшумяват е препоръчително да се посети специалист – гинеколог.

При вагинална кандидоза – възстановяване на вагиналната микрофлора с доказани средства

За нормализиране на вагиналната микрофлора при лечение или профилактика на вагинална кандидоза може изцяло да се доверите на Лактобор Интим / Lactobor® Intim, който е 100% безопасен. Той е под формата на гел, който лесно се поставя във влагалището, а действието му се дължи на съставките млечна киселина и гликоген, които стимулират производството на полезни бактерии.
Лактобор Интим бързо нормализира влагалищното pH и съдейства за постигане на необходимия баланс във вагиналната флора.

borola