Атрофичен вагинит

В репродуктивна възраст вагиналният епител при жените се уплътнява под въздействието на производството на естроген и гликоген. Но през периода на менопауза в резултат на спадащите нива на естроген се наблюдава изтъняване и изсушаване на лигавицата и намалено количество вагинален секрет. В този ред на мисли атрофичен вагинит е често срещано изменение в интимната област при жени основно по време и след менопауза.

Проучвания показват, че от 45% до 63% от жените след менопауза проявяват някакви симптоми, като най-често се наблюдава вагинална сухота.

Фактори, които допринасят за появата на атрофичен вагинит

  • Настъпване на периода на менопауза или отстраняване на единия или двата яйчника по хирургичен път
  • Прием на някои медикаменти
  • Рентгенотерапия или химиотерапия
  • Може да се появи след раждане или по време на кърмене заради намалените нива на естроген

Потенциални усложнения от атрофичен вагинит

Това състояние повишава риска от всякакви вагинални инфекции. Атрофията причинява промени в киселинността (pH) на влагалището, предразполагайки към развитието на бактерии, гъбички и други вредни микроорганизми.
Освен това промяната в нивата на pH предразполага и към инфекции на уринарния тракт. Симптомите включват чести призиви за уриниране и парене по време на уриниране.

Превенция на атрофичен вагинит

Някои промени в начина на живот могат да повлияят благоприятно при подобни състояния. Носенето на памучно бельо и свободни дрехи може да облекчи симптомите. По този начин се подобрява циркулацията на кислород в интимната област, което предотвратява развитието на болестотворни бактерии.

Жените, които страдат от атрофичен вагинит, изпитват болка по време на сексуален контакт. Но от друга страна сексуалната активност подобрява кръвообращението във влагалището и стимулира естественото овлажняване на интимната зона. За съжаление редовният полов живот не може да доведе до повишаване нивата на естроген при жени след менопауза, но подобрената циркулация на кръвта съдейства за по-доброто здраве на половите органи за по-дълго.

За трайно справяне с проявите на атрофичен вагинит

В повечето случаи състоянието може да бъде овладяно успешно. Различните видове лечение включват използването на вагинални лубриканти и овлажнители или хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Но често тези средства само замаскират симптомите или имат странични ефекти.

От друга страна Лактобор Интим / Lactobor® Intim е чудесно средство за овладяване симптомите на атрофичен вагинит. Съдържащите се в него млечна киселина и гликоген нормализират по естествен начин нормалните нива на pH (4-4,5) във влагалището и възстановяват баланса във вагиналната екосистема.

borola