вагиноза

Летните месеци са най-рисковият период по отношение на развитието на вагиноза (вагинит). От вагинални проблеми са застрашени дори жените, които се придържат към стриктна интимна хигиена и полагат редовни грижи за вагиналното си здраве. Причина за това най-често е фактът, че в стремежа към поддържане на интимното здраве много жени допускат грешки, които водят до противоположен на търсения резултат.

В други случаи рискът от вагиноза през лятото е последствие от странични фактори, чийто ефект върху женското интимно здраве често се подценява. Подценяването на подобни фактори също е съществена грешка от страна на жените, която може да повиши риска от вагиноза през лятото.

За да се избягват грешките в интимните грижи, които повишават риска от вагинит през лятото, е необходимо те да се познават. В тази статия ще посочим най-честите сред тях и ще предложим средство, което може да неутрализира негативното им влияние.

5-те най-съществени рискови фактора за вагиноза през лятото

1. Нередовна подмяна на тампоните или дамските превръзки. Горещините през лятото стимулират размножаването на бактериите, които се задържат върху повърхността на тампоните и превръзките. Ако те не се подменят редовно, това значително ще повиши риска от вагиноза.

2. Продължително стоене с мокър бански. Подобно на дамските превръзки и тампоните, мокрият бански също позволява дълго задържане на влагата и топлината около влагалището и повишаване на риска от вагинална инфекция.

3. Носене на бельо от изкуствени материи. Препоръчва се през лятото да се носи предимно памучна конфекция, позволяваща на кожата да диша, а на влагата – да се изпарява бързо. Това ще намали значително риска от вагиноза.

4. Продължително седене. Особено в комбинация с някой от горепосочените фактори, седенето на едно място позволява дълъг контакт на бактериите или гъбичките по повърхността на бельото и банския с влагалищната лигавица. Колкото по-продължителен е този контакт, толкова по-сериозен е рискът от инфектирането й и развитието на вагинит.

5. Ненужно чести вагинални душове и промивки. Грешка на много жени е подценяването на факта, че влагалището може да се самопочиства чрез естествената си секреция. При нормални условия и избягване на горепосочените грешки, естественото самопочистване на влагалището е достатъчна гаранция за намаляване риска от вагиноза. Редовното ползване на вагинален душ компрометира естествените защитни механизми на вагината и повишава риска от инфектирането на лигавицата й.

Превенция на вагиноза (вагинит) през лятото

Избягването на горепосочените рискови фактори е само първата стъпка към контролиране риска от вагиноза през лятото. В допълнение са необходими грижи за поддържане на естествените защитни сили на влагалището. В това число влиза поддържането числеността на лактобацилите – вагиналните пробиотици, осигуряващи нормалния pH баланс на влагалището, ключов фактор за интимното здраве.

Лактобор Интим / Lactobor® Intim е продукт, който идеално допълва грижите за интимната хигиена през лятото и намалява риска от вагиноза. Лактобор Интим съдържа гликоген за подхранване на лактобацилите и млечна киселина за поддържане на вагиналното pH в нормални – леко кисели граници. Редовното прилагане на Лактобор Интим помага за неутрализиране негативния ефект на най-често допусканите грешки от жените в интимните грижи през лятото.

borola