Лятото е сезонът на почивките, когато хората най-често посещават водни басейни, най-вече за да се спасят от горещите слънчеви лъчи. Но рядко се замисляме какви са опасностите от плуване в басейн и дали водата в тях не съдържа вредни химически вещества.

Плуване в басейн – как се отразява на интимната област на жените?

Целта на влагането на химикали във водата е, за да се предотврати разпространението на бактерии, тъй като басейните се използват от много хора. Най-уязвими към тези химически субстанции обаче са представителките на нежния пол, тъй като рискът от развитие на вагинални инфекции и инфекции на уринарния тракт при тях е най-висок. Сред най-честите негативни последици от използването на плувни басейни е развитието на гъбична инфекция.

Интересното в случая е, че инфекцията не се предава чрез самата вода. Високият риск от развитие на вагинални инфекции при плуване в басейн се дължи на нарушение на баланса на вагиналната микрофлора поради две основни причини:

  • тесният и влажен бански костюм, който носен за дълъг период от време не позволява на деликатната интимна област да диша. А влажната и топла среда е най-благоприятна за колонизация на вредните бактерии;
  • хлорът, който е най-често влаганият химикал за унищожаване на бактериите и вредните микроорганизми във водния басейн, също така може да убие и част от полезните бактерии, които населяват женското влагалище. Това води до нарушаване на бактериалния баланс – най-сериозната предпоставка за развитие на вагинални инфекции.

Най-явните индикации за влошаване на баланса на вагиналната флора са зачервяване на стените на влагалището, усещане за парене и сърбеж, както и появата на анормално вагинално течение.

Мерки за превенция на вагинални инфекции при плуване в басейн

Сред първите и най-съществени мерки е да се намали максимално времето, прекарано с мокрия бански костюм. Решението в случая е честата му подмяна със сухо бельо или бански. Преди това е препоръчително изплакването на интимната зона с чиста вода.

Важно е също така носенето на памучно бельо и свободни дрехи непосредствено след взимане на душ, защото естествените материи регулират излишната влага и подобряват циркулацията на въздух в интимната област.

Сред интимните продукти, които действат най-добре на бактериалния баланс във влагалището, е интимния гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Високото качество и високата ефективност на продукта се дължат на съдържащите се изцяло натурални съставки без наличието на изкуствени добавки и консерванти. Лактобор Интим съдържа млечна киселина и гликоген, който играе ролята на храна за лактобацилите – полезните бактерии.

Деликатният интимен гел съдейства за възстановяване на нормалното pH във влагалището, предотвратява неприятния мирис, отстранява анормалната секреция и намалява усещането за парене и интимен дискомфорт. Продуктът може да се използва и за превенция, и за лечение на всякакви вагинални инфекции, като е подходящ за използване на жени във всякаква възраст и дори е безопасен за използване от бременни жени.

borola