кандидоза

Вагинална кандидоза е една от най-често срещаните инфекции, засягаща интимната област на жените. Среща се често и под понятието гъбична инфекция. Най-типичната проява на този вид инфекция е необичайно вагинално течение. Но понякога е трудно да се определи дали секретът е нехарактерен, поради факта, че консистенцията и количеството му варират през различните периоди на месечния цикъл и през различните фази от живота.

Кандидоза и вагинално течение – кое е нормално и кое – не?

За нормално вагинално течение се смята прозрачна слуз, която обикновено се появява в периода на овулация. То може да има лек, но не неприятен мирис. Също така за нормално се смята гъсто бяло или леко жълтеникаво течение, което се появява в периода преди или след месечния цикъл на жената.

Когато забележите отклонение от нормалното вагинално течение е силно препоръчително да посетите акушер-гинеколог, който да установи на какво се дължи анормалното течение. То може да предизвика болка и дискомфорт и да е съпроводено от неприятна миризма. Хубаво е да се въздържате от прилагане на вагинални промивки и от интимни отношения преди прегледа, тъй като това може да затрудни правилното диагностициране на проблема.

Причини за появата на вагинална кандидоза

Най-често от гъбична инфекция са засегнати жените, които приемат контрацептивни средства, както и бременните жени.

Тъй като предстои сезонът на настинките и грипа, полезно е да се знае, че антибиотичното лечение може да унищожи част от добрите бактерии в интимната микрофлора и да провокира разпространение на гъбичките, отговорни за развитие на гъбичната инфекция, а именно Кандида Албиканс.

Стресът, отслабената имунна система и наличието на недиагностициран или неконтролиран диабет или други ендокринни заболявания също са сериозни предпоставки за развитие на вагинална кандидоза.

Профилактика на вагинална кандидоза

Ограничаването на рисковите фактори може да намали вероятността от развитие на вагинална кандидоза. А едно от условията за справяне с гъбична инфекция е възстановяване на бактериалния баланс във влагалището, т.е. преобладаващи трябва да са добрите бактерии – лактобацили (млечно кисели бактерии). Те произвеждат необходимото количество млечна киселина, която съдейства за възстановяване на естествения баланс във вагиналната микрофлора.

За възстановяване на нормалния pH баланс във влагалището може да разчитате на Лактобор Интим / Lactobor® Intim, който може да се използва от всяка жена, дори и по време на бременност.
Лактобор Интим съдържа млечна киселина и гликоген, който е храна за лактобацилите и подпомага тяхното размножаване.

borola