интимно здраве

Пандемията от Ковид повлия различни аспекти от живота ни, като сега става ясно, че тя има негативен ефект и върху женското интимно здраве. Как промените в условията на пандемия се отразяват на интимното здраве на жените и как да се поддържа то изрядно? На тези въпроси отговаря гинекологът Ан Хендерсън в публикация за Metro UK.

Прекомерно къпане = повишен риск за женското интимно здраве

Хигиената е ключова стъпка за предпазване от заразяване и ограничаване на разпространението на коронавируса. Но стремежът за постоянно спазване на перфектна лична хигиена може да се превърне във фиксидея, която да навреди на здравето. Експертите подчертават, че редовното миене на ръцете и дезинфектирането на масово употребяваните предмети е задължителна защитна мярка. Докато прекомерното къпане на цялото тяло (повече от два пъти дневно) може да компрометира интимното здраве. Вагината има естествен, самопочистващ се механизъм и крехка екосистема, която лесно може да бъде нарушена при прекаляване с къпането и почистващите продукти. Тогава се развиват неприятни вагинални инфекции, от които най-често срещани са вагиналната кандидоза и бактериалната вагиноза.

По-чести сексуални контакти

Статистиката показва значително зачестяване на сексуалните контакти по време на социалната изолация, и за това си има обяснение. Повечето време, прекарано у дома с партньора, е предпоставка за повече сексуални удоволствия. И докато в това няма нищо лошо, останете внимателни и практикувайте безопасен секс. Д-р Хендерсън напомня, че много интимни здравословни проблеми са свързани пряко или косвено със секса. Такава е бактериалната вагиноза, появата на която може да бъде провокирана от сексуален контакт.

Повишена консумация на алкохол

Проучване на YouGov установява, че 1 от 5 души консумират повече алкохол по време на социалната изолация. Тази тенденция също оказва негативно влияние не само върху общото здравословно състояние, а и върху женското вагинално здраве. Спиртните напитки имат високо съдържание на захар, като употребата им увеличава риска от развитие на вагинална кандидоза. Д-р Хендерсън съветва всички дами да не попадат в капана на скуката по време на пандемията, и да не прибягват към прекомерна консумация на алкохол и сладкиши.

Решение за поддържане на добро интимно здраве, подходящо за всеки период от живота

Всяка жена може да разчита на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули за поддържане на отлично интимно здраве. Комбинацията от двата продукта е подходяща за облекчаване на интимни неразположения, превенция и допълващо лечение на вагинални инфекции.

Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген. Тези натурални съставки работят в пълна сингерия за намаляване на патогенните бактерии, нормализиране на вагиналното pH и възстановяване на интимната флора.

Капсулната форма съдържа високо количество млечно-кисели бактерии (пробиотик) и висококачествен стандартизиран бета глюкан – природен пребиотик и имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Той е особено подходящ за прием в условия на социална изолация, при които се наблюдава понижаване на имунните функции. Съдейства за засилване активността на имунните клетки и повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавици.

И двата продукта са с висок профил на безопасност и доказана ефективност. Могат да се използват в периода на бременност, кърмене, менопауза и след менструация.

borola