домашно лечение на кандида

Можете да се справите с неприятния влагалищен сърбеж, причинен от гъбички, чрез някои ефективни методи за домашно лечение на кандида. В следващите редове споделяме на какво да заложите, за да се преборите с упоритите причинители на вагинална инфекция.

Кисело мляко – вкусно средство за домашно лечение на кандида

Домашното кисело мляко е естествен ферментационен продукт със силни пробиотични свойства. Това го прави отлично средство за предотвратяване и овладяване на гъбични инфекции. Консумацията на кисело мляко подпомага възстановяването на баланса в чревната флора като увеличава добрите бактерии и потиска растежа на патогенни микроорганизми. Тъй като пробиотичният продукт има силни антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства може да се прилага локално при вагинална кандидоза. За целта може да използвате тампон, натопен в кисело мляко и да го приложите за няколко часа във влагалището. Процедурата ще повиши нивата на лактобацили във вагиналната микрофлора.

Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е ефективно противогъбично средство с доказано действие в борбата с Candida albicans – най-честата причина за микотични инфекции във влагалището. Този лек от природата има силни антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства. Проучване от 2020 г. доказва, че чаеното дърво успява да се пребори дори с гъбички, устойчиви на някои антимикотични лекарства. Важно уточнение е, че не бива да нанасяте етеричното масло директно във влагалището. По-добрият вариант е да добавите няколко капки от чаеното дърво към кокосово масло и да нанесете сместа с тампон.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет има същото рН като това на влагалището, проявява противогъбичен и антимикробен ефект. При вагинална кандидоза той нормализира киселинността във влагалищната микрофлора и ограничава разпространението на гъбичките Candida albicans като възпрепятства прилепването им към гладките повърхности. За превенция или в случай на инфекция може да приемате по 1 лъжица ябълков оцет, разтворен в чаша вода всяка сутрин. При вагинална кандидоза отличен ефект дава седящата вана с ябълков оцет. За целта разтворете 4 с.л. оцет от ябълки в 500 мл топла вода и постойте във ваната около 15-20 мин. Процедурата може да се повтаря 3 пъти дневно, докато настъпи облекчение на симптомите.

Натурална комбинация с доказан ефект за домашно лечение на кандида

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са подходяща комбинация за превенция и лечение на гъбични инфекции в домашни условия. Двата продукта действат в пълна синергия, за да възстановят баланса във вагиналната микрофлора и да осигурят интимен комфорт на жената. Особено ефективни са в борбата с упоритите гъбички Candida albicans, благодарение на оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан в състава им. Резултатът от паралелната употреба на двата продукта е по-добра локална защита на вагиналната и чревната лигавица, повишаване на лактобацилите в организма и възстановяване на рН баланса във влагалището. Използвани според предписанието, продуктите дават сигурен резултат и са напълно безопасни за здравето на дамите. Спокойно могат да се използват от бременни жени.

borola