влагалищна инфекция

Бактериите, причиняваща влагалищна инфекция, могат да се предават по полов път при вагинален секс от жени на мъже. Това доказват за пръв път изследователи от Медицинския факултет на университета на Индиана в САЩ. Информацията е цитирана от испанската информационна агенция „Европа прес“ (Europa Press). Резултатите от проучването са публикувани в сп. Cell Reports Medicine.

„При изследване на уретралния микробиом при здрави възрастни мъже направихме изненадващо откритие. Оказа се, че една голяма част от изследваните лица са носители на бактерии, водещи до вагиноза при жените. Това е първото сигурно доказателство, че въпросните бактерии могат да се предават при вагинален контакт между мъж и жена“. Думите са на Дейвид Нелсън, преподавател по микробиология и имунология в Медицинското училище на университета на Индиана и съавтор на проучването.

Влагалищна инфекция – доказано се предава и по полов път

Учените анализират 110 проби от уретрален секрет на мъже без урогенитални симптоми, полово-предавани заболявания и уретрално възпаление. „Резултатите определено ни изненадаха. Идентифицирахме два вида бактерии в секрета – едните типични за уретрата, а другите – външни. Това е първият път, в който се доказва, че съставът на човешкия микробиом се определя до голяма степен от поведението“, уточнява Нелсън.

Изследователите забелязват, че носители на бактериите, причинители на вагинит, са единствено мъжете, които са имали вагинален полов контакт. Впечатление прави също, че въпросните бактерии се откриват минимум два месеца след вагиналния полов контакт. Учените са обнадеждени, че откритието може да доведе до големи промени в лечението на полово-предавани заболявания и бактериална вагиноза. Ключът към по-доброто лечение на сексуалните партньори според тях е в стриктното проследяване на сексуалната им активност.

Коментарът на водещата авторка на изследването

„Резултатите от нашето проучване играят ролята на ориентир за клиницистите и изследователите. Те са една добра отправна точка за състоянието на урогениталното здраве на пациентите. Надяваме се в бъдеще да разберем още по-добре ролята на „лошите“ бактериите в появата на урогенитални заболявания“. Това казва в заключение главната авторка на проучването Евелин Тох.

Комбинация от природни средства, насочени към бързо овладяване на влагалищна инфекция

При диагноза вагинит жените у нас могат да разчитат на Лактобор Интим / Lactobor® Intim и Лактобор / Lactobor® капсули. Това са два продукта, вдъхновени от природата, с които лесно и трайно се налага контрол над „лошите“ бактерии в микробиома. Едновременното им използване осигурява на женския организъм оптимално количество млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан. Резултатът е по-добра локална защитата на вагиналната и чревна лигавица, по-висок брой „добри“ бактерии, възстановен рН баланс на вагиналната микрофлора.

Продуктите са напълно безопасни. Подходящи са дори за бременни жени и кърмачки. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Налични са в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola