вагинална гъбична инфекция

Мили дами – знаете ли какво е вагинална гъбична инфекция? В тази публикация, научете повече за неприятния интимен проблем и как да го предотвратите.

С какво се характеризира вагиналната гъбична инфекция?

Вагиналните гъбични инфекции са придружени от дискомфорт, сърбеж и зачервяване. Симптомите на инфекция включват още наличие на вагинален секрет с неприятна миризма, по-голяма гъстота и белезникав цвят. При наличие на вагинална гъбична инфекция, дамите могат да изпитат болка при полов контакт и дискомфорт при уриниране. Всички тези неприятни симптоми изискват посещение при гинеколог за диагностициране на проблема, причините и назначаване на адекватно лечение.

За избягване на вагинални инфекции почти половината от дамите между 15 и 44 години се доверяват на вагиналния душ

Основните причини, които изтъкват са усещане за свежест, премахване на остатъчна кръв след месечен цикъл и превенция на полово предавани заболявания. Най-често дамските душове се предлагат под формата на антисептици с добавен аромат, поставени в бутилка или туба, за по-лесно впръскване.

Последствия от често използване на вагинален душ

Според много здравни експерти, честото използване на вагинален душ трябва да се избягва. Вагиналните промивки са средство за осъществяване на интимна хигиена само в случаите на лекарско предписание. Като изключим чисто освежаващия ефект, малко са доказателствата за ползите от душовете. Напротив, рисковете надминават ползите от този хигиенен навик. Душът нарушава вагиналния бактериален баланс и създава среда, благоприятна за развитието на бактерии, причинители на инфекции. Изследвания показват, че жени, които са ползвали дамски душ и са го прекратили, са по-малко податливи на инфекции. Жени, които ползват повече от веднъж седмично вагинален душ забременяват по-трудно от останалите. Освен това, при тях рискът от извънматочна бременност е по-висок с над 70%.
Важна е информираността на жените за техните физиологични и полови особености. Така те ще могат да изберат най-подходящ метод за безопасно поддържане на оптимална интимна хигиена.

Грешки, които дамите допускат в интимната грижа

В желанието си за отлична интимна хигиена повечето жени могат да постигнат точно обратното – да предизвикат развитието на вагинални инфекции.

Млечнокиселите бактерии, населяващи влагалището, произвеждат млечна киселина и представляват своеобразна защита на женската полова система от болестотворните микроорганизми. Така създалата се кисела среда предотвратява техния растеж и развитие. Тази своеобразна защитна стена срещу инфекциите може да бъде нарушена вследствие на неправилна интимна грижа.

Често допускана грешка при извършването на интимна хигиена е използването на прекалено твърда тоалетна хартия.

Необезопасеният полов акт също може да доведе до поява на вагинална гъбична инфекция. При секс без презерватив се повишава рискът от поява на вагинална инфекция.

Изборът на синтетично, както и прекалено тясно бельо, може да провокира раздразнение и възпаление на кожата в интимната област. Съответно повишава риска от заболявания на женската полова система като бактериална вагиноза, кандидоза и др. Носенето на тясно бельо може да предизвика хронично възпаление на влагалището.

Методи за превенция на появата на вагинална гъбична инфекция

Съществуват определени правила, които е добре жените от всички възрасти да спазват за ефективна превенция на вагинални гъбични инфекции.

  • Не е препоръчителна употребата на ароматизирани сапуни, душ-гелове и интимни дезодоранти
  • Носенето на памучно бельо и избягване на тесните дрехи също е подходящ начин за предотвратяване на вагинални гъбични инфекции
  • Интимният душ може да е предпоставка за попадане на болестотворни микроорганизми във влагалището, което води до дисбаланс в бактериалната микрофлора

Кое е най-подходящото средство за поддържане на отлична интимна хигиена?

За запазване на оптимално рН на влагалището, специалистите препоръчват успоредно с ежедневната грижа, периодичната употреба на Лактобор Интим вагинален гел/Lactobor® Intim.

Лактобор Интим вагинален гел съдържа млечна киселина и гликоген. Тези съставки осигуряват нормално ниво на киселинност във влагалището, необходимо за неутрализиране на болестотворните микроорганизми и поддържането на естествения баланс на влагалището.

Лактобор Интим вагинален гел е подходящ за профилактика и лечение на бактериална вагиноза – след или по време на основното лечение. Препоръчва се при профилактика на рецидиви и антибиотично лечение. Също може да се използва в следродилния период (от 21-вия ден), след менструация, по време на бременност и при менопауза.

За поддържане на нормално pH на влагалището и предотвратяване на рецидив се използва по една туба, всеки трети ден в продължение на 3 месеца. За поддържане на нормално pH при антибиотична терапия – 1 туба дневно, 7 дни заедно с антибиотичното лечение.

В следродилен период Лактобор Интим  вагинален гел се употребява по 1 туба дневно, в продължение на 7 дни. След менструация, в периода на бременността и менопаузата, Лактобор Интим се прилага по 1 туба на ден, 3 дни всеки месец.

borola