вагинален сърбеж

Появата на вагинален сърбеж е неприятно и притеснително състояние за всяка жена. Много често е придружен и от бяло течение. В някои случаи оплакванията изчезват при подобряване на интимната хигиена. Какво обаче е характерно за случаите, когато вагиналният сърбеж не се повлиява от хигиената и особено когато се появява самостоятелно, без да е придружен от бяло течение?

Най-честите причини за вагинален сърбеж, без съпътстващо бяло течение

Гинекологичната практика показва, че в основата на подобен проблем най-често стоят 3 състояния. Това са вагинални нарушения, които предизвикват усещане за дискомфорт, парене и сърбеж във влагалището, без обаче да повишават нормалната секреция. В тази група попадат:

  • алергична реакция: някои жени са предразположени към алергични реакции в зоната на влагалището. Най-често те са провокирани от употребата на агресивни продукти за интимна хигиена – сапуни, душове и др. В някои случаи причината може да е и алергичен контактен дерматит, провокиран от материята на бельото например. При премахване на причината обикновено вагиналният сърбеж изчезва бързо
  • атрофия на влагалищната лигавица: най-често засяга жените в менопауза. Развива се в резултат на естрогенния дефицит и провокираната от него вагинална сухота. Атрофия на влагалищната лигавица при млади жени обикновено се появява вследствие на дефицит на желязо, витамини А и В и др.
  • вагинална гъбична инфекция: най-честата форма на вагинална гъбична инфекция е кандидозата. Тя обаче обикновено протича с бяло течение. Когато такова липсва, а вагинален сърбеж е налице, причината може да е друга форма на гъбична инфекция. Състоянието се означава като джок сърбеж. Протича със зачервяване и в някои случаи леко лющене на кожата в областта около влагалището.

Превантивни мерки за поддържане на вагиналното здраве

Каквато и да е причината за поява на вагинален сърбеж без бяло течение, лесно може да се стигне до по-сериозни състояния. Разчесването може да предизвика раздразнения на деликатната кожа в интимните зони. Това отваря пътя за развитие на различни типове вагинална инфекция (вагинит). Най-удачният метод за превенция и овладяване на подобни състояния е свързан със засилване на естествената защита на влагалището.

За целта всяка жена, независимо от възрастта си, може да разчита на Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Ефектът на продукта е клинично доказан при:

  • лечение и профилактика на всички форми на вагинална инфекция (гъбична или бактериална)
  • бързо облекчаване на вагинален сърбеж и дискомфорт, със или без бяло течение
  • неутрализиране на вагиналния мирис
  • допълване на интимната хигиена

 

borola