Когато става въпрос за интимното здраве, всяка жена обръща по-специално внимание на определени нетипични сигнали преди, по време или след менструация. Всяко необичайно вагинално течение или нетипична миризма нерядко алармират за наличието на проблем. Затова е добре жените да са наясно за вероятните причини за влагалищно течение през различните етапи на месечния цикъл.

Бяло течение преди цикъл – на какво се дължи и повод ли е за притеснение?

Влагалищният секрет се различава по количество, цвят и консистенция през различните фази от месечния цикъл. То може да бъде както гъсто и обилно с бял или жълтеникав цвят, така и по-воднисто и прозрачно. Измененията на цвета и консистенцията се дължат най-вече на хормоналните флуктуации през различните етапи от месечния цикъл.

Бяло течение преди цикъл, познато още като левкорея, представлява секрет, състоящ се от вода, млечна киселина, лактобацили, алдехиди и епителни клетки, които се отделят от влагалището. Понякога секретът може да придобие и леко жълтеникав или белезникав оттенък. Появата на гъсто бяло течение по време на лутеалната фаза от месечния цикъл се дължи на пик в нивата на прогестерон.

Вагиналният баланс на всяка жена е много деликатен, но достатъчно динамичен с цел предпазване от свръхрастеж на болестотворни микроорганизми. Той обаче лесно може да бъде нарушен под въздействието на външни или вътрешни провокиращи фактори. Когато балансът бъде разстроен, е много вероятно бялото течение да се дължи на патологичен растеж на вредни бактерии. Най-честите причини за появата на анормално бяло течение преди цикъл е гъбична инфекция, бактериална вагиноза или заразяване с полово предавана болест.

• Свръхрастежът на гъбички Кандида предизвиква появата на влагалищен секрет, който е гъст, бял и обилен и обикновено е съпроводен от парене и сърбеж в областта на влагалището.

• Бактериална вагиноза представлява вагинална инфекция, която се появява вследствие на нарушен баланс на бактерии във влагалището. В резултат на това се появява влагалищен секрет, който може да придобие сивкав цвят. Бактериална вагиноза обикновено е съпроводена и от неприятна миризма и усещане за дискомфорт в интимната област.

• Най-разпространените полово предавани болести са гонорея, хламидия и трихомонас вагиналис. При гонорея и хламидия секретът е с по-жълтеникав цвят, макар че тези заболявания могат да протекат и безсимптомно. При трихомонас, от друга страна, е много вероятно да се появи секрет с жълтеникав или зелен оттенък, придружен от неприятна миризма и сърбеж.

Натурално средство срещу бяло течение преди цикъл

Добрият баланс на вагиналната флора предпазва от развитието на патогенни микроорганизми. Но при най-малки съмнения за нарушение на крехкия ѝ баланс се препоръчва прилагането на безопасния продукт Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Представлява интимен гел на основата на млечна киселина и гликоген, който възстановява нормалното pH на влагалището и нормалния бактериален баланс. Препоръчва се както за профилактика, така и за лечение на всякакви вагинални инфекции и е напълно безопасен за използване дори по време на бременност.
Лактобор Интим намалява влагалищния дискомфорт и премахва неприятната миризма и сърбежа, тъй като съдейства за възстановяване на нормалното количество на добри бактерии – лактобацили.

borola