бартолинит

Бартолинит е често срещан гинекологичен проблем сред младите сексуално активни жени. Не пропускайте настоящата статия, за да узнаете в какво се състои той и с кое напълно естествено средство да се разреши.

Бартолинит – същност

Бартолинит представлява възпаление на бартолиновите жлези (големи предверни жлези). Те носят името на датския анатом Каспар Бартолин, който ги описва за първи път през 1677 г. Имат сферична форма и големина на грахово зърно. Разположени са от двете страни на входа на влагалището. Функцията им е свързана с отделяне на секрет, който овлажнява влагалищната стена и спомага за нормалното протичане на половия акт.

Опитът на гинеколозите показва, че тези жлези се възпаляват често при жени в детеродна възраст. Изходният канал на жлезите се запушва, в нея се натрупва секрет и се образуват т. нар. бартолинови кисти. При навлизане на бактерии през отвора на кистите те се възпаляват и в тях се събира гной.

Бартолинит – причини

Причините за бартолинит са много и разнообразни. Запушването на жлезите може да е провокирано от вагинална травма или неспецифично възпаление. Инфектирането на кистата е причинено най-често от бактерии като Escherichia coli, стафилококи, стрептококи и Prevotella. В миналото се е считало, че някои от причинителите на болестите, предавани по полов път, като гонококи и Хламидия трахоматис, стоят в основата на бартолинита. Днес обаче тази хипотеза е опровергана.

Редица гинеколози смятат, че носенето на бельо от ликра или плътно прилепнали по тялото дрехи създава предпоставка за възникване на възпалението. Доводът им е, че този тип облекло създава благоприятна среда за развитие на бактерии. Други са на мнение, че употребата на хормонални контрацептиви увеличават опасността от бартолинит, тъй като променяйки влагалищния секрет, благоприятстват запушването на жлезите. Към момента обаче и двете предположение са в сферата на догадките.

Бартолинит – симптоми

Сигналите, които подсказват за наличие на бартолинит, са:

• подуване на големите срамни устни, което често е съпроводено от силна болка
• дискомфорт по време на интимен контакт
• висока температура (над 38ºC)
• общо физическо неразположение
• студени тръпки

Бартолинит – лечение

За щастие бартолинитът е лесен за диагностициране и лечението протича безпроблемно. Понякога възпалението отшумява само с помощта на седящи бани с топла вода, налагането на горещи компреси и прием на противовъзпалителни средства. При наличието на инфекция обаче е възможно да се наложи хирургическа намеса за източване на запушената жлеза и използването на антибиотици.

Все повече гинеколози у нас препоръчват Лактобор Интим / Lactobor® Intim като допълващо лечението средство срещу бартолинит. Този 100% натурален вагинален гел представлява рационална комбинация от млечна киселина и гликоген. Двете активни съставки са прецизно дозирани и мощно допълват своето действие.

Млечната киселина в Лактобор Интим намалява бактериите, които причиняват възпалението и бързо възстановява нормалното pH на влагалището. Гликогенът, който е храна за лактобацилите, подпомага техния растеж и улеснява производството на млечна киселина.

Лактобор Интим е изключително удобен за употреба. Може да се използва след менструация, по време на бременност и при менопауза. Напълно безопасен е дори при продължително прилагане. Има клинично доказана ефективност и не създава риск от нежелани ефекти и странични реакции.

borola