бактериална вагиноза полов контакт

В днешно време един от най-популярните въпроси, свързани с женското здраве, е дали бактериална вагиноза може да се предава чрез полов контакт. Краткият отговор е – не. Истината е, че към момента не са напълно изяснени факторите, които провокират дискомфорта в интимната област. В следващите редове споделяме повече за влагалищното неразположение и как да решите проблема.

Защо бактериална вагиноза не може да се предаде при полов контакт?

Бактериалната вагиноза не е инфекция предавана по полов път. Объркването вероятно идва от това, че сексуалната активност може да бъде предпоставка за развитието на бактериална влагалищна инфекция. Причината е, че актът може да наруши естествения баланс във вагиналната микрофлора, което улеснява свръхрастежа на патогенни бактерии. Затова е възможно при започване на полова активност или при смяна на интимния партньор да настъпят изменения в рН на влагалището и жената да развие бактериална вагиноза.

Чести причини за бактериална вагиноза

Основният „виновник“ за вагиналната инфекция е бактерията Гарднерела (Gardnerella vaginalis). Тя нарушава деликатния баланс във влагалищната микрофлора. Когато съотношението на патогенните микроорганизми към с млечнокиселите (полезни бактерии) се промени се развива бактериална вагиноза. Възможно е инфекцията да протече без симптоми. Но някои оплаквания алармират за развитие на проблема. Такива са вагинално течение, парене и сърбеж в интимната зона. Обикновено влагалищният секрет при бактериална вагиноза е воднист, сив или белезникав на цвят, със силна миризма, често оприличавана на развалена риба. Макар и по-рядко инфекцията може да предизвика парене при уриниране, сърбеж извън влагалището, болки в долната част на корема, болка при сексуален контакт.

Съществуват някои предпоставки, които нарушават рН в интимната зона на жената и нарушават равновесието на микроорганизмите. Ето кои са най-честите:

Природна помощ за овладяване на бактериална вагиноза и добро интимно здраве

Препоръчваната от гинеколозите комбинация за профилактика и лечение на бактериална вагиноза е Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули.

Двата продукта с напълно натурален състав са спечелили доверието на специалисти и потребители с високия си профил на ефективност и безопасност. Приложението им по време на инфекция повишава броя на лактобацилите и нормализира влагалищното pH по естествен път. По този начин се възстановява баланса във вагиналната микрофлора и неприятните симптоми на бактериална вагиноза отшумяват. Продуктите могат да се използват за профилактика, допълнение към основното лечение на вагиноза и защита срещу повторно появяване.

borola