Бактериална вагиноза рецидивираща инфекция

Ако не се овладее своевременно, често срещаната сред дамите бактериална вагиноза може да прерасне в рецидивираща инфекция и да причини сериозен дискомфорт. Понякога състоянието протича без проява на симптоми, но в повечето случаи свръхрастежът на бактерии предизвиква следните оплаквания:

  • Влагалищно течение със сив или бял цвят
  • Неприятна миризма, наподобяваща тази на развалена риба
  • Сърбеж или болка в интимната област

В следващите редове споделяме повече за причините на проблема и как да се справите с инфекцията.

Причини за развитие на бактериална вагиноза

Въпреки че точната причина за поява на бактериална вагиноза не е напълно изяснена, специалистите смятат, че незащитените полови контакти допринасят за развитие на проблема. Други фактори, за които се счита, че повишават риска от бактериална инфекция са честите дамски душове и забременяването.

Важно е да разграничим бактериалната вагиноза от гъбичните инфекции. Въпреки че двете състояния понякога протичат със сходни симптоми, те имат различен причинител. В първия случай инфекцията е предизвикана от свръхрастеж на бактерии във вагиналната микрофлора, а при гъбичната инфекция основен „виновник“ са дрождите от рода Candida.

Съвети за предотвратяване на рецидивираща инфекция при бактериална вагиноза

За съжаление, дори и да се подложите на лечение за бактериална вагиноза, в медицинската практика често се срещат рецидиви на състоянието (когато проблемът се проявява над 4 пъти за година). Като предпоставки за тази повтаряемост специалистите посочват съществуващо предразположение, хормонален дисбаланс и прием на антибиотици.

В допълнение към назначеното лечение, обърнете внимание на следните съвети за минимизиране на риска от бактериална инфекция:

  • Спазвайте отлична интимна хигиена
  • Изберете подходящо бельо
  • Използвайте предпазни средства по време на секс

За добро женско здраве е важно да се спазва добра интимна хигиена. Това включва редовно измиване на половите органи (минимум веднъж дневно) и честа подмяна на санитарните материали (на всеки 2-3 часа) по време на менструация. При измиване внимавайте с козметичните продукти, защото някои от тях могат да нарушат влагалищното рН и да повишат риска от рецидивираща бактериална инфекция. Интимният сапун не бива да съдържа изкуствени аромати или оцветители.

Бельото изработено от синтетични тъкани запарва и многократно повишава риска от развитие и рецидив на бактериална вагиноза. Причината е, че вредните бактерии виреят добре във влажна и топла среда. За да намалите риска от свръхрастеж на патогените, е препоръчително да носите памучни бикини.

Използването на предпазни средства при полов акт свежда до минимум опасността от заразяване с половопредавани инфекции, които благоприятстват появата на бактериална вагиноза. Единствената ефективна защита е поставянето на презерватив преди сексуален контакт.

Успешна стратегия за предотвратяване на рецидивираща бактериална вагиноза

Гинеколозите у нас препоръчват при повтаряща се бактериална вагиноза едновременния прием на Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Гелът съдържа оптимални количества млечна киселина и гликоген. Двете съставки се допълват и взаимно усилват ефекта си. Млечната киселина бързо нормализира вагиналното pH, а гликогенът подпомага растежа на нови лактобацили, които се грижат за женското интимно здраве. В резултат влагалищното раздразнение се успокоява, а сърбежът и неприятната миризма изчезват. Капсулите съдържат висок брой млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие.

Съставките са комбинирани така, че да поддържат и нормализират вагиналната и чревна микрофлора и да подсилват имунната защита на организма.

И двата продукта са безопасни и с клинично доказано действие. За разлика от антибиотиците не нарушават баланса на нормалната бактериална флора. Могат да се използват по време на бременност, кърмене, менопауза и след менструация.

borola