интимна гъбична инфекция

Веднага започваме с това, че под „интимна гъбична инфекция“ имаме предвид възпаление на влагалището и вулвата от колонии на Кандида. Това е важно уточнение, без което не можем да продължим.

А сега по същество – съвместен екип от учени разкрива механизма на инфектиране на вагиналния епител от гъбичките Кандида. И, което е по-важно – начина, по който епителните клетки реагират, за да се защитят. Всичко това е осъществено с помощта на най-модерните биоинформационни методи. Резултатите са публикувани в сп. Nature Microbiology.

Интимна гъбична инфекция и начинът за защита от нея

Екипът, който е оглавяван от д-р Тони Габалдон и д-р Бернхард Хубе, е съставен от изследователи от:

  • Института за биомедицински изследвания в Барселона (IRB Barcelona)
  • Суперкомпютърния център в Барселона (BSC-CNS)
  • Института „Ханс Ноел“ в Германия
  • Йенския университет в Германия

За проучването изследователите се фокусират върху изчислителен анализ на различни модели на генна експресия по време на инфекция с Кандида. Или, казано с други думи:

  • учените определят количествено, анализират и сравняват гените, които се задействат, и онези, които не се активират, при инфекцията с Кандида

Учените провеждат и анализ на генетичната защита на вагиналните епителни клетки. Въпросната защита се основава предимно на действието на митохондриите, познати като „енергийните фабрики“ на клетката.

В хода на изследването изследователите установяват, че:

  • митохондриалното ДНК буквално „извиква“ и „задейства“ имунните клетки, отговорни за неутрализиране на инфекцията
  • с напредване на инфекцията митохондриалният отговор се модулира според тежестта на инфекцията

Коментарът и надеждите на учените

„Тази система на защита не е нещо непознато за нас. Известно ни е, че тя се задейства при инфекции, причинени от вируси и някои бактерии. За пръв път обаче наблюдаваме активирането ѝ в отговор на гъбична инфекция“, пояснява д-р Тони Габалдон.

Учените се надяват, че откритията им ще помогнат за създаването на нови методи за по-бързо и ефективно диагностициране и лечение на вагинална кандидоза.

За момента като най-сигурен начин за профилактика, лечение и предотвратяване на рецидив на интимна гъбична инфекция специалистите у нас препоръчват…

Двата продукта работят в тандем. Благодарение на допълващото действие на съставките (млечна киселина, гликоген, млечнокисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан):

  • нормалното ниво на лактобацилите успешно се възстановява
  • влагалищното рН бързо се нормализира
  • раздразнението, сърбежът и неприятната миризма изчезват
  • локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица се повишава

Продуктите са с удобен прием/употреба. Няма данни за противопоказания. Подходящи са за бременни, кърмачки, менопаузални жени и девствени момичета.

Търсете в аптеките в цялата страна или поръчвайте още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola