интимна хигиена

Всяка жена трябва да се отнася с особена загриженост за своето интимно здраве. Но какво точно означава добро интимно здраве?

Състоянието на влагалището се променя под въздействието на различни фактори като възраст, промени в киселинността на средата (нивата на pH), нарушаване баланса на бактериите и други.

Ясен знак за добро интимно здраве е слабо вагинално течение, лишено от неприятна миризма и други притеснителни признаци. Секретът във влагалището е нормална физиологична реакция. Обикновено то е с млечно бял или прозрачен цвят и представлява секреция от жлезите на маточната шийка, както и от стените на влагалището. Важно е да го има в определено количество, защото предпазва организма от инфекции и съдейства за премахване на натрупаните мъртви клетки от стените на влагалището. По този начин бялото течение защитава влагалището от различни болестотворни микроорганизми.

3 ЗЛАТНИ правила за отлична интимна хигиена и добро интимно здраве

1. Поддържайте нормално pH

Нормалното вагинално pH обикновено варира между 3,8 и 4,5. Но вагиналните промивки и душове могат да променят нормалната киселинна среда, с което се нарушава здравословната вагинална екосистема. По този начин се създава благоприятна среда за вагинални инфекции.

2. Здравословен хранителен режим

Следването на добре балансиран хранителен режим, богат на ценни хранителни вещества, както и приемането на достатъчно количество течности, са от ключово значение за интимното здраве и най-вече за репродуктивните способности на всяка жена в детеродна възраст. А в действителност определени храни могат ефективно да се справят с някои вагинални проблеми.
Киселото мляко например може да предотврати развитието на гъбична инфекция, тъй като е богато на пробиотици. Затова жените, които са предразположени към гъбична инфекция, е необходимо да си набавят достатъчно количество полезни бактерии от род лактобацили (Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic).

3. Лекувайте инфекциите веднага щом се появят

Трите най-често срещани вагинални инфекции са гъбична инфекция, бактериална вагиноза и трихомониаза. Първата и най-важна стъпка е да се установи точният причинител на инфекцията, защото това е от значение за правилната терапия.

А като допълнение към подходящото лечение отлични резултати се постигат с прилагането на Лактобор Интим / Lactobor® Intim – вагинален гел, който допринася за естествено нормализиране на вагиналното pH, благодарение на съдържащата се в него млечна киселина, в комбинация с гликоген, който доставя хранителни вещества за млечно-киселите бактерии.

Лактобор Интим се препоръчва за профилактика и лечение на вагинални инфекции, като успешно възстановява нормалната вагинална флора и намалява броя на вредните бактерии, които причиняват инфекции и раздразнение в интимната област.

borola