интимна хигиена

Поддържането на безупречна интимна хигиена е приоритет за жените от всички възрасти. Отделните етапи от живота обаче предполагат известна промяна в хигиенните навици. Не пропускайте настоящата статия, за да разберете кои са адекватните грижи за интимната зона в периода на менопауза и как да преборите по естествен начин вагиналните инфекции.

Кое налага жените да внесат промени в интимната хигиена с навлизане в менопаузата?

Първоизточникът на промените в интимната хигиена в периода на менопауза е естрогенът. Поради затихващата функция на яйчниците неговото количество рязко намалява. В резултат на понижените му стойности започват да настъпват атрофични процеси в пикочо-половата система на жените. Влагалищната лигавица изтънява, става суха и по-малко еластична. Това снижава защитните бариери на влагалището и е предпоставка за честата поява на вагинални инфекции. Полагането на адекватни интимни грижи е единственият начин интимното здраве да бъде запазено.

Кои са изпитаните стратегиите за безупречна интимна хигиена в периода на менопауза?

Поддържане на интимната зона чиста

Правилното измиване на интимните части е в основата на идеалната интимна хигиена през менопаузата. Препоръчително е за интимния тоалет да се използват щадящи душ гелове, разработени специално за менопаузални жени. При избора им трябва да се съблюдава да не съдържат парфюм и оцветители, а pH да е със стойност, с която се характеризира здравата интимна област на дамата в менопауза. Единствено ако отговаря на тези условия измивното средство ще осигурява отлична хигиена и ще поддържа оптимална влага и киселинност на влагалището. Продуктът трябва да се нанася с нежни движения отпред назад, за да се предотврати пренасянето на бактерии от ануса към влагалището. Колкото и качествено измивно средство да използват обаче, дамите не бива да злоупотребяват с неговата употреба. В случай че го нанасят повече от два пъти дневно в интимната зона, те рискуват да застрашат своето интимно здраве.

Носене на дрехи от естествени материи

Изборът на дрехи също има отношение към безупречната интимна хигиена в периода на менопауза. Добре е в ежедневието си дамите да залагат на облекла, изработени от естествени материали, като памук, лен и бамбук. Те позволяват на тялото, и в частност на деликатната интимна зона да диша и ефективно предотвратяват появата на неприятна вагинална миризма.

Ако въпреки стриктните грижи, които полагат за интимната си хигиена, менопаузалните жени се сблъскат с характерните симптоми на вагинална инфекция, те бързо могат да преодолеят неразположенията. Най-добрият им съюзник в тази мисия е вагиналният гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Този 100% натурален продукт представлява рационална комбинация от млечна киселина и гликоген. Благодарение на мощното си взаимодопълващо действие те бързо нормализират влагалищното pH, незабавно успокояват раздразнението, премахват упорития сърбеж и неприятната миризма. Лактобор Интим е изключително удобен за употреба, може да се използва както в периода на менопауза, така и по време на менструация и бременност. Поради изцяло натуралния си състав има отлична поносимост и не крие риск от нежелани реакции.

borola