влагалище

Повишеното ниво на кръвна захар (глюкоза) в организма на жените с диабет води до хормонален дисбаланс. Колебанието в нивото на хормоните от своя страна се отразява негативно на деликатното влагалище и превръща грижата за интимната хигиена в истинско предизвикателство. Как засегнатите да се справят с трудностите?

Как влияе високата кръвна захар върху интимното здраве?

Влагалището като част от женската полова система е особено уязвимо към повишеното съдържание на глюкоза в кръвта. Неговото pH се променя от киселинно към алкално, което нарушава крехкия баланс във влагалищната микрофлора. В резултат „лошите“ бактерии вземат превес над „добрите“, започват да се размножават и предизвикват възпаление на влагалището. Основна причина за най-често срещаните вагинални инфекции при диагностицираните със захарен диабет жени са дрождите от вида Кандида Албиканс (Candida Albicans) и бактериите Гарднерела Вагиналис (Gardnerella vaginalis). Когато те колонизират влагалището, се проявяват характерните симптоми на вагинит – упорит сърбеж, обилен влагалищен секрет с неприятен мирис и характерен цвят, болки при уриниране и по време на полов акт. Статистиката сочи, че най-уязвими към гъбичните и бактериалните инфекции на влагалището са жените с диабет, които не контролират състоянието си. За да избегнат нежеланите последствия за интимното здраве, пациентките от рисковите групи трябва да следят с особено внимание цветът, мирисът и вискозитета на влагалищния секрет. Ако забележат съществени изменения, незабавно трябва да се обърнат за помощ към гинеколог.

Профилактични мерки за предпазване на влагалището от инфекции

Освен че не бива да пренебрегват знаците, които им дава влагалището, жените с диабет трябва да полагат специални превантивни грижи за вагиналното здраве. Основополагаща крачка в тази насока е изборът на щадящи продукти за интимна хигиена. Препоръчително е да се спрат на мек и нежен интимен душ гел за ежедневна употреба с pH съобразено с това на интимната зона. Бельото е друг съществен фактор за предпазване на влагалището от инфекции. Добре е да е изработено от естествени материи, за да позволява на интимната зона „да диша“. Изключително важно за запазване на оптимално pH на влагалището и осъществяване на ефективен контрол над развитието на болестотворните микроорганизми е успоредно с ежедневните грижи за влагалището жените с диабет периодично да употребяват и подходящ вагинален гел. Специалистите напомнят да не се прави компромис с качеството и да се залага само на безопасни природни продукти с доказано действие. Напълно безвреден и с клинично проучени съставки е вагиналният гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Благодарение на оригиналната комбинация от млечна киселина и гликоген той е ефективен избор за нормализиране на pH на влагалището и бързо възстановяване на нормалната вагинална флора. За поддържане на нормално pH и превенция на рецидив Лактобор Интим се прилага по 1 туба дневно всеки 3-ти ден в продължение на 3 месеца.

borola