Обилно вагинално течение

Обилно вагинално течение, наричано още бяло течение, е често срещано оплакване сред сексуално активните жени. В повечето случаи течението от влагалището е знак за здрава репродуктивна система. Но когато то е прекалено силно, има нетипичен вид или мирис, може да е индикация за проблем в интимната област. В следващите редове вижте кои фактори повишават количеството вагинален секрет, отделян през периода на целия месечен цикъл.

Овулация – може да предизвика обилно вагинално течение

При здрав организъм нормалното течение от влагалището представлява смес от цервикална слуз, вагинален секрет, мъртви клетки и бактерии. Цервикалната слуз наподобява желе и съдържа протеини, въглехидрати и аминокиселини. Текстурата и количеството на тази течност се променят през различните етапи от месечния цикъл на жената. Когато овулацията наближава, нивата на естроген се повишават. В този период количеството церивикална течност значително се увеличава, текстурата й е по-бистра и хлъзгава, подобно на суров яйчен белтък. След овулация отделянето на тази течност намалява, а течението е по-гъсто и мътно.

Хормонален дисбаланс

Високите нива на стрес, небалансирана диета или някои здравословни състояния често са съпътствани от хормонален дисбаланс и могат да се проявят с нехарактерни промени във вагиналното течение. Здравословен проблем, който се отразява върху количеството и консистенцията на цервикалната слуз са поликистозните яйчници. При жените, страдащи от този синдром, нивата на мъжки полови хормони са завишени.

Друг фактор, провокиращ отделянето на обилен вагинален секрет е забременяването. Причината отново са хормонални промени, които настъпват в женското тяло в началото на бременността.

Влагалищна инфекция

За съжаление обилното бяло течение понякога е симптом на инфекция – в повечето случаи бактериална вагиноза или вагинална кандидоза.

При бактериална вагиноза течението е обилно със сив, зеленикав или бял цвят, а миризмата е силна, наподобяваща развалена риба. Симптомите включват още сърбеж, парене и раздразнена кожа в интимната област. Проблемът е предизвикан от свръхрастеж на бактерии във влагалището и нарушения на баланса във вагиналната микрофлора.

Има данни, че 70% от жените развиват влагалищна гъбична инфекция в даден период от живота. Вагиналната кандидоза е резултат от свръхрастеж на гъбички, най-често от рода Candida albicans. При тази инфекция бялото течение е гъсто, наподобява извара и не е задължително да има мирис. Вагиналната кандидоза в повечето случаи предизвиква силен сърбеж във влагалището и вулвата.

И двете състояния са повод да посетите специалист, който да назначи подходящо лечение след преглед.

След като споделихме най-честите причини за обилно вагинално течение, вижте комбинация, която предпазва влагалището от дискомфорт

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули възстановяват баланса във влагалищната микрофлора. Капсулите са с високо съдържание на лактобацили (Lactobacillus bulgaricus) и бета глюкан – единственият естествен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Употребата им съдейства за увеличаване броя на полезните бактерии и възстановяване на равновесието във вагиналната флора. Допринася за повишаване на локалната имунна защита на вагиналната и чревната лигавици, и поддържането им здрави. Вагиналният гел съдържа млечна киселина и гликоген. Чрез тях помага за възстановяване на нормалното влагалищно pH и намалява вредните бактерии, причинители на инфекции. И двата продукта имат напълно естествен произход и действат без странични ефекти.

borola