вагинална миризма

Вагиналната миризма често е обект на иронични подмятания и хапливи шеги с мачовски привкус. Дебелашкото чувство за хумор на мъжете с неособено изискани нрави обаче едва ли би могло да уязви дамите, тъй като специфичният аромат, който влагалището отделя, може да се определи като всичко друго, но не и като отблъскващ. Мирисът на здравото влагалище обикновено напомня този на млечната киселина, която дава характерния аромат на киселото мляко. Дължи се на полезните лактобацили, които при нормални условия имат превес над останалите микроорганизми във влагалищната микрофлора. Ако по някаква причина обаче те намалеят и „лошите“ бактерии започнат да доминират количествено, се стига до редица проблеми от интимен характер, включително и неприятна вагинална миризма. Причината за появата й обикновено са инфекциите. Кои са останалите провокиращи фактори и как да ги избегнем ще разберете в настоящата статия.

Причини за появата на неприятна вагинална миризма

Лошата интимна хигиена в не по-малка степен от вагинитът е „виновна“ за неприятния мирис на вагиналния секрет. Като под „лоша“ визираме не само недостатъчно измиване, а и прекомерно почистване на влагалищната зона със сапуни, увреждащи лигавицата и флората, интимни мокри кърпички и лосиони. Плътно прилепналите по тялото джинси също увеличават риска от нехарактерна вагинална миризма. Другият виновник, с който незабавно трябва да се разделим от гардероба си, ако не искаме някой ден да ни изиграе неприятна интимна шега, е синтетичното бельо. Дамите, които се опитват да забременеят, могат да усетят нехарактерна миризма от интимната област поради промените, които спермата оказва на вагиналния pH баланс и вагиналната микрофлора. На последно място, но не и по важност, е наличието на трихомониаза, полово предава болест, чиято характерна физическа проява е именно натрапчивата миризма на влагалището.

Превенция срещу неприятната вагинална миризма

Мерките, които всяка жена трябва да предприеме, за да сведе до минимум риска от лоша миризма на вагиналния секрет, не са никак трудоемки. Поради това е и особено лесно да се превърнат в част от ежедневието на всяка дама, която иска да се радва на добро интимно здраве. Добрата интимна хигиена е от първостепенна важност за ограничаване появата на неприятен вагинален аромат. Препоръчително е бельото да е от естествени материи, а панталоните да са широки и удобни, за да позволяват на интимните части да „дишат“.

Ефективно решение срещу неприятната вагинална миризма

Ако въпреки профилактиката, неприятната вагинална миризма се появи, не бива да губим самообладание на духа. Верен помощник във възвръщането на интимното ни самочувствие е Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Вагиналният гел с млечна киселина и гликоген нормализира вагиналното pH и стимулира развитието на полезните лактобацили. В резултат на благотворното му въздействие нежната интимна зона възвръща своя баланс.

borola