вагинални инфекции

Различните вагинални инфекции изискват различен подход за лечение и поради тази причина е добре да знаем повече за тях. Проблемът е, че споделят общи симптоми като парене, сърбеж и вагинален секрет с неприятен мирис. Познати още с краткото название вагинит, вагиналните инфекции съпровождат живота на голям процент от жените в световен мащаб.

Какво нарушава вагиналния баланс и води до вагинални инфекции?

Нормалната вагинална среда се обитава от милиони бактерии и гъбички, които в правилно съотношение не създават проблеми и не водят до инфекции. Но когато се наруши техният здравословен баланс, рискът от развитие на инфекция се увеличава драстично. Това може да стане при:

Ето кои са най-честите вагинални инфекции и какво е характерно за тях

Гъбична инфекция

Това е най-честата форма на вагинит. Причинява се от един специфичен вид гъбички, по-познати като Кандида Албиканс. Тези гъбични култури живеят в организма в ограничени количества и обикновено не причиняват усложнения.
Но средата, в която могат да се размножат и да причинят гъбична инфекция е влажна, топла и лишена от кислород. Най-типични симптоми на този тип инфекция са гъсто бяло влагалищно течение. Но нерядко може да е причина за появата на сърбеж и зачервяване в интимната област.

Бактериална вагиноза

Заедно с Кандида, вагиналната флора се обитава от добри бактерии от род Лактобацили. Но в този случай, бактериална вагиноза се развива в резултат на понижен брой от тези добри бактерии.
Защо се променят нивата им не е ясно, но прекалено занижените нива на лактобацили могат да бъдат заменени от друг вид бактерии от род Гарднерела. Тези бактерии най-често се свързват с инфекцията бактериална вагиноза.

Трихомониаза

Сред трите най-често срещани вагинални инфекции, Трихомонас вагиналис (Trichomonas vaginalis) е единствената инфекция предавана по полов път. Типични симптоми са парене, възпаление, зачервяване и подуване на влагалището, а секретът е жълтеникав, сивкав или зеленикав с неприятна миризма на риба. При някои жени се появява и болка по време на уриниране.

Целесъобразно средство за превенция на вагинални инфекции

Разумен подход за профилактика и лечение на вагинални инфекции е локалното прилагане на натурални средства, който възвръщат баланса на добрите бактерии и се борят с гъбичките и бактериите, които причиняват инфекции.

При нарушен баланс на влагалищната микрофлора благоприятен ефект се наблюдава след провеждане на терапия с Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Това е вагинален гел, предназначен за възвръщане на интимния комфорт, благодарение на способността му да нормализира влагалищното pH и да възстановява баланса на вагиналната микрофлора.

borola