Вагиналната атрофия

Според проучвания между 55 и 60-годишна възраст 25-50% от менопаузалните жени развиват урогенитални атрофични изменения, а честотата на симтомите се увеличава с възрастта. Вагиналната атрофия се дължи на пониженото производство на естрогени. Те са отговорни за натрупването на гликоген в епителните клетки на влагалището. При понижаване на естрогените липсва гликоген в епителните клетки, което от своя страна понижава производството на млечна и оцетна киселина. Това води до промяна на вагиналното рН към алкално. Като следствие от тези промени се нарушава вагиналната екофлора.

Един от вагиналните проблеми по време на менопаузата е атрофичният вагинит. Атрофичният вагинит представлява смущение във вагиналната физиология, което се наблюдава при жени в менопауза. Причината за него е пониженото производство на естрогени, които са необходими за поддържане на нормалната дебелина и влажност на вагиналната лигавица.

Основните симптоми при наличие на атрофичен вагинит са неприятната сухота, сърбеж и болки.

За успешното лечение на атрофичният вагинит от значение е да се регулира рН на влагалището, да се възстанови баланса на гликоген, лактобацили и млечна киселина и да се поддържа нормална вагинална флора, рН и влажност.

Лактобор Интим вагинален гел е продукт, който повлиява симптомите на атрофичния вагинит. Лактобор Интим вагинален гел съдържа млечна киселина и гликоген. Той нормализира рН (4-4,5) на влагалището и възстановява баланса на гликоген.

borola