Бактериалната вагиноза е инфекция, която крие висок риск от рецидиви. Много специалисти споделят, че такива се наблюдават в 50-70% от случаите само за 4-6 седмици, като 70% от рецидивите са в първите 90 дни. Ето защо заедно с унищожаването на патогените ключов момент е защитата от рецидивите, възстановяването на бактериалното равновесие във влагалището и повишаването на имунитета. За предотвратяването на повторната поява на бактериална вагиноза ключово значение има колонизацията на млечно-киселите бактерии и възстановяването на имунитета, отколкото изчистването на патогените. Колонизацията на лактобацили представлява трудност и за тази цел се изисква подходящо рН (3,8 – 4,5), хранителна среда (гликоген) и жизненоспособни лактобацили.
Също така от значение е възстановяването както на локалния, така и на общия имунитет. Подходящи продукти за предотвратяване на рецидиви при бактериалната вагиноза са Лактобор Интим вагинален гел и Имунобор Биотик.

Лактобор Интим вагинален гел съдържа гликоген и млечна киселина. Млечната киселина възстановява нормалното рН на влагалището (3,8 – 4,5), а гликогенът доставя хранителни вещества на млечно-киселите бактерии.
Схемата за профилактика на рецидиви е прилагането на 1 туба, 3 дни всеки месец след менструация за 3-6 месеца.
Хубаво е да се включи към Лактобор Интим вагинален гел имуностимулатор с пробиотик.

Имунобор Биотик е подходящия продукт. Имунобор Биотик възвръща баланса във вагиналната микроекосистема и повишава имунитета. Имунобор Биотик съдържа високо количество пробиотик – лактобацилус булгарикус, и бета глюкан – единственият природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие. Пробиотикът лактобацилус булгарикус в Имунобор Биотик е гастро-резистентен, което осигурява 100% оцеляване след преминаване през стомаха. Препаратът съдържа високо микробно число на пробиотика, което осигурява ефективна колонизация на влагалището. Там пробиотикът секретира киселини и други вещества, неутрализира, патогените, чрез убиването и изместването им. Бета глюканът в Имунобор биотик е единственият природен имуностимулатор с доказан механизъм на действие. Стимулацията на имунната система с комбинацията от бета глюкан и пробиотик доказано допринася за профилактиката на рецидиви на бактериална вагиноза. Имунобор Биотик се прилага 3 пъти по 1 капсула дневно в продължение на 10 дни, а след това по 1-2 капсули дневно. Минимумът продължителност на курса е 12 седмици.

borola