вагинално течение

Вагиналното течение придружава жената почти през целия й живот.
Първо, вагиналното течение може да бъде индикатор за съществуващи проблеми в репродуктивната система и второ, ако се открият признаци на патология, необходимо е да се знае, каква е допустимата норма.

Състав на нормалното влагалищно течение

Вагиналното течение при момичетата започва от 11-12 годишна възраст, т.е. периода на полова зрялост. В зависимост от здравословното състояние, възрастта, съпътстващи заболявания, хормонален фон и редица други индивидуални особености на организма, вагиналното течение може да варира.

В състава на влагалищното течение влизат сложен комплекс от вещества:

  • Слуз, която се отделя от шийката на матката;
  • Секрет от стените на влагалището;
  • Десквамирани епителни клетки от стената входа на влагалището;
  • влагалищна флора: полезни бактерии на Дьодерлайн ( или т.нар. млечнокисели бактерии), патогенна и условно-патогенна флора, левкоцити.

Именно те формират нормалното вагинално течение. Но в зависимост от съотношението на елементите, вагиналното течение може да приеме разнообразни форми, които зависят преди всичко от менструалния цикъл.

Влияние на менструалния цикъл

Нормалният вагинален секрет се променя съществено в зависимост от фазата на меструалния цикъл.

  • Начало на менструалния цикъл. Менструацията е с продължителност от 3 до 7-8 дни. В началото, тя е обилна и алено червена на цвят. Постепенно нейното количество намалява и тя става гъста и тъмна.
  • Във втора фаза, вагиналният секрет не е обилен, придобива кремообразна структура.
    В средата на цикъла, когато настъпва овулацията, вагиналният секрет може да бъде обилен, слузест, подобен на суров протеин. В редки случаи може да присъстват няколко капки кръв.
  • След приключване на менструацията, вагиналният секрет е оскъден, прозрачен или белезникав.
  • Отклоненията от тази схема могат да свидетелстват за хормонални нарушения.
Нормално вагинално течение

Съществуват няколко особености, които позволяват да се разграничи нормалното вагинално течение от патологията:

Миризма. Нормалното вагинално течение не трябва да притежава силна или неприятна миризма. Индивидуалната миризма зависи от хормоналните нива на жената.

Цвят. Вагиналното течение трябва да бъде прозрачно или леко белезникаво.

Количество. Количеството вагинално течение е в пряка зависимост от фазата на менструалния цикъл. В средата е по-обилно, след менструация или непосредствено преди – слабо.

Структура. Структурата на вагиналното течение може да бъде прозрачна и слузеста, като яйчен белтък или с по-гъста кремообразна форма.

Киселинност. Нормално е вагиналното течение да е с висока киселинност – 4-4,5 рН., тъй като тя подтиска развитието на условно-патогенната флора. Високата или ниска влагалищна киселинност може да бъде индикатор за наличен проблем.

Въздействие. Нормалното вагинално течение не трябва да предизвиква дразнене, сърбеж, зачервяване на кожа и лигавици.

borola