интимна хигена

Поддържането на добра интимна хигиена е приоритет за всяка жена. В желанието си да предотвратят вагиналните инфекции и неприятна миризма обаче някои дами стигат до крайности и застрашават интимното си здраве. Разберете кои са най-разпространените практики, които вредят вместо да помагат, и се постарайте своевременно да ги преустановите.

Основни грешки в интимната хигиена

Често използване на дамски душ

Козметичният продукт за вагинални промивки е предпочитан от много дами като ефективно средство за предпазване от вагинални инфекции и дискомфорт в интимната област. Неоспорим факт е, че той спомага за поддържане на добра вагинална хигиена. Също така е вярно обаче, че прекомерната му употреба води до нарушаване на крехкия баланс на вагиналната екосистема и благоприятства появата на вагинит. За да не се стига до подобни негативни последици, е препоръчително вагиналните промивки максимално да се разредят.

Употреба на интимни дезодоранти и парфюми

В последните години козметичните средства за поддържане на свеж и приятен вагинален аромат са все по-популярни сред жените. Славата им до голяма степен се дължи на способността да „замаскират“ характерната миризма на влагалището, традиционно възприемана като неприятна. Едва ли обаче представителките на нежния пол биха ги предпочели, ако знаеха, че те променят pH на влагалището и с времето предизвикват възпаление на влагалищната лигавица. Нежеланите последствия дават основание на специалистите да обявят интимните дезодоранти и парфюми за един от най-големите врагове на женското интимно здраве, чиято употреба е напълно ненужна.

Пълно обезкосмяване на интимните части

Бразилска епилация е синоним на отлична интимна хигиена за мнозинството съвременни жени. Това схващане обаче е напълно погрешно и разкрива значителни пропуски в здравната им култура. Колкото и нехигиенично да им изглежда, окосмяването по гениталиите защитава влагалището от патогенните микроорганизми, причиняващи инфекции. В името на доброто интимно здраве дамите трябва да не го премахват напълно. Добре е да се спрат и на не толкова агресивен метод за депилация. Кремовете за обезкосмяване са разумна алтернатива на широко употребяваната кола маска на интимната зона.

Неправилно измиване на гениталиите

Кожата в областта на интимните части е изключително деликатна. Поради това трябва да се подхожда с особено внимание при почистването й. В опит да привършат максимално бързо с ежедневния си тоалет много дами пренебрегват специфичните особености на дермата в интимната област. В резултат на агресивното нанасяне на продуктите за интимна хигиена се получават ранички, които са своеобразна врата за патогените. Единственият начин да се избегнат повърхностните наранявания е да се полага нежна интимна грижа за половите органи и в частност влагалищната област.

Надеждно средство за отлична интимна хигиена

Гинеколозите приканват дамите своевременно да преустановят посочените вредни практики за интимна хигиена, за да се радват на добро интимно здраве. Ако в резултат на неправилната грижа вече са налични характерните симптоми на вагинална инфекция като неприятна миризма, засилен сърбеж или болка при уриниране, засегнатите могат бързо да преодолеят неразположенията с Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Вагиналният гел, който умело комбинира мощното действие на млечната киселина и гликогена, е ефективен избор за бързо нормализиране на влагалищното pH, възстановяване на нормалната вагинална флора и намаляване на бактериите, които причиняват неприятна секреция и раздразнение. Лактобор Интим е напълно безопасен и е удачен за употреба дори по време на бременност.

borola