интимна хигиена по време на бременност

Поддържането на добра интимна хигиена по време на бременност е изключително важна както за жената, така и за плода. Бременната не трябва да е небрежна по отношение на нейното здраве, тъй като едно леко възпаление може да се окаже предпоставка за по-сериозен проблем – от повишено вагинално течение до риск от инфекции. В тази статия ще разгледаме практически насоки в няколко лесни стъпки за добрата интимна грижа на бъдещата майка през периода на бременността.

Фактори, оказващи влияние върху развитието на инфекции по време на бременност

Бременността със сигурност оказва влияние върху женския организъм, като повлиява нивата на влагалищното pH. Това от своя страна може да доведе до инфекции в интимната област. Хормоналните промени, предизвикват дискомфорт като обилно потене, неприятна миризма, сърбеж и благоприятстват развитието на бактерии. Имунната система на бременната жена е по-слаба и тя е по-податлива на инфекции от обикновено. Затова и поддържането на добра интимна хигиена ще спести много главоболия и проблеми на жената по време на бременност. Ето как да се случи това.

Измиване на интимните части с топла вода, без сапун за добра интимна хигиена по време на бременност

Изключително важно е да поддържате интимната си зона чиста и добре измита. Ако имате по-обилно течение вероятно ще ви се иска да правите това по-често, но е препоръчително измиването да става най много два пъти на ден. Освен това е добре да използвате топла вода, а не гореща, за да не раздразните деликатната зона и да предизвикате сърбеж. Не използвайте агресивни измиващи продукти, а само такива които са подходящи за бременни или най-добре без сапун. Интимните гелове могат да променят pH-то, а това от своя страна да повлияе негативно на вагиналната микрофлора.

Здравословен хранителен режим е равно на добра интимна грижа

Както за всяко нещо и тук балансираното хранене, и здравословния режим са важна стъпка за поддържане на добра интимна хигиена по време на бременност. Качествената, богата на зеленчуци и плодове храна ще подпомогне имунната система на бъдещата майка. Ако можете ограничете приема на храни, които се превръщат в захар в организма като например – бял хляб, тестени и бутер закуски, ориз и паста. Бялата захар подхранва гъбичките и тяхното размножаване, затова и изключването й от менюто трябва е основна цел.

Без изкуствени материи за поддържане на добра интимна хигиена по време на бременност

Естествените материи не предизвикват дразнене, меки са и имат добра попивателна способност. Затова подсушавайте добре интимните части с памучна хавлия след вземане на душ. Тя трябва да е само ваша и да не я споделяте с никои друг. Влажността е благоприятно условие за развитие на гъбична инфекция. Носенето на бельо от 100% памук не спарва интимната област и я поддържа суха. Честата му смяна ще намали риска от развитие на инфекции.

Цялостна грижа за интимната хигиена по време на бременност по естествен и безопасен начин

За поддържане и възстановяване на вагиналната микрофлора при бременност, жените могат да разчитат на два напълно безопасни и натурални продукта – Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Вагиналният гел включва в състава си напълно синхронизирани в действието си съставки – млечна киселина и гликоген. Благодарение на тях се потиска растежа на вредните микроорганизми, възстановява се влагалищното pH и се неутрализира ефективно неприятната миризма. Изключително удобен за приложение, предлага се в туби за еднократна употреба и е безопасен за прилагане при бременност.

За по-добър и усилващ ефект на гела се препоръчва паралелно с него да се приема и продуктът в капсулна форма. Съдържа висок брой млечно-кисели бактерии Лактобацилус булгарикус и бета глюкан – природен имуномодулатор с доказан механизъм на действие. Продуктът съдейства за укрепване на защитните функции на организма и нормализира вагиналната и чревна микрофлора.

borola