защо ме боли там долу

За много жени въпросът „защо ме боли там долу” все още е тема табу, която се дискутира рядко, дори и при посещение на лекарския кабинет. Понякога болезнения дискомфорт може да бъде последствие от по-груб сексуален контакт, травма или протриване от тесни дънки или бельо. Но има случаи, когато причината е по-сериозно състояние, което изисква лечение. В следващите редове споделяме повече за 3 от тях.

Вагинална кандидоза

Въпреки че по-често симптомите при вагинална кандидоза са парене и силен сърбеж, понякога инфекцията е съпътствана от неприятна болка там долу. Кандидозата е резултат от свръхрастеж и образуване на колонии от гъбички във вагината. Тези дрожди, които най-често са от вида Candida albicans, могат да засегнат вътрешността на влагалището или големите и малки срамни устни, като предизвикат подуване, зачервяване и болка. Друг характерен признак, който подсказва за наличието на вагинална кандидоза е обилното влагалищно течение. При гъбична инфекция секретът е гъст и бял, наподобяващ извара.

Бактериална вагиноза

Когато вагиналната микрофлора е в дисбаланс и нивата на добрите бактерии, лактобацили, са занижени, често се стига до свръхрастеж на патогенни микроорганизми и развитие на бактериална вагиноза. Инфекцията причинява дискомфорт и в някои случаи повишена болезненост в интимната зона. Сигурен знак, който различава бактериалната вагиноза от вагиналната кандидоза е влагалищното течение, което в този случай е прозрачно и има силен мирис, наподобяващ на развалена риба.

„Защо ме боли там долу” – често отговорът при менопаузалните дами е вагинална сухота

Обикновено основният „виновник” за вагинална сухота е женският полов хормон естроген или по-скоро ниските му нива в организма. При здравите дами в детеродна възраст естрогенът има важна роля за редица процеси, включително подобряване притока на кръв към влагалището и поддържане на еластичността и естествената лубрикация на вагината. Когато стойностите на този хормон са ниски, независимо дали поради кърмене, менопауза или др., дамите често се оплакват от болка в интимната зона, особено при полов контакт.

За да не си задавате въпроса „защо ме боли там долу”, се доверете на…

Изпитаната природна комбинация – Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули. Успоредната употреба на двата продукта подобрява женското здраве като възстановява баланса във влагалищната и чревна микрофлора, нормализира вагиналното рН и намалява популацията на патогенните микроорганизми, които предизвикват болка и дискомфорт в интимната зона.

Благоприятният ефект се дължи на оптималното количество млечна киселина, гликоген, млечно-кисели бактерии Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан в състава на двата продукта. Те са с висок профил на безопасност като няма данни за противопоказания или странични ефекти. Подходящи са за употреба от дами на всяка възраст, включително девойки и бременни жени.

borola