лечение на бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза представлява едно от най-често срещаните заболявания на женската полова система, заедно с гъбичните инфекции.
То се характеризира с нарушен бактериален баланс във влагалището на жената. Във влагалището на жената присъстват “добри” и “лоши” бактерии (микроорганизми, които при определени условия могат да причинят заболяване). Когато имунната ни система функционира правилно това води до регулиране на растежа на двата вида микроорганизми, което осигурява поддържане на естествения вагинален защитен механизъм .

В случай, че по някаква причина имунитета се наруши, това съответно води и до нарушение на бактериалния баланс във влагалището – т.е “лошите” бактерии увеличават своя брой. Това е една от вероятните причини за възникване на бактериална вагиноза.

Понякога бактериалната вагиноза може да отшуми за броени дни и то без никакви симптоми (при около 50% от жените), а може и да доведе до появата на дискомфорт, свързан с наличието на секрет с бяло-сив цвят и неприятна миризма, което е по-силно изразено след края на менструалния цикъл или полов контакт. Други симптоми могат да бъдат парене и сърбеж, локализиран във влагалището.

Кои са “провокаторите” на бактериалната вагиноза?
Сред тях са тютюнопушенето, осъществяването на лична хигиена чрез вагинални душове, продължителния престой под слънчевите лъчи, контактът с повече от един сексуален партньор. Бактериалната вагиноза може да засегне и жени, които нямат полов живот.

Води ли до усложнения нелекуваната бактериална вагиноза?
За съжаление да, и то в няколко по-специални случая. При хистеректомия (оперативна процедура, свързана с отстраняване на матката), бактериалната вагиноза може да причини инфектиране на малкия таз. При бременност бактериалната вагиноза може да доведе до спонтанен аборт, както и инфектиране на половия орган след раждането.

Как се лекува бактериалната вагиноза?
Обикновено при установена бактериална вагиноза специалистите изписват лечение с антибиотици.
Техният прием обаче крие риск от развитие на гъбични инфекции, по-известни като вагинити. Причината за тях се крие в това, че антибиотиците водят до нарушаване на бактериалния баланс във влагалището, което е предпоставка за тяхната поява. Научно доказно средство, което поддържа този баланс и по такъв начин предотвратява гъбичните инфекции по време на лечението с антибиотици е Лактобор Интим Вагинален гел.

borola