интимна хигиена

Всеки месец жените в репродуктивна възраст преминават през един специфичен период, който ги кара да се чувстват не особено свежи и чисти. Периодът по време на менструация изисква специални грижи, за да почувства жената необходимия комфорт.

Но този период се свързва с повишен риск от инфекции, включително и такива, предавани по полов път. Това е така, защото цервикалната слуз, която обикновено запълва канала на шийката на матката, се отдръпва по време на самата менструация, за да може кръвта да премине. Това дава възможност на бактерии и болестотворни микроорганизми да преминат нагоре към матката и тазовата кухина. Промените във вагиналното pH през този период също създават предпоставка за развитие на гъбични инфекции.

Добри практики за интимна хигиена по време и след менструация

  • Честа подмяна на хигиенните средства – менструалната кръв, която се изхвърля по време на менструален цикъл съдържа естествени микроорганизми, които обитават влагалищната среда. Когато престоят дълго време в топла и влажна среда, те могат да се размножат и това да доведе до вагинални инфекции, инфекции на уринарния тракт и дори до възпаление на кожата в нежната интимна област. Стандартното препоръчително време за подмяна на дамска превръзка е от 4 до 6 часа, а за тампон – не повече от 2 до 4 часа, в зависимост от силата на менструалното течение.
  • Редовното миене на интимната област е също сред задължителните навици, които всяка дама трябва да следва стриктно по време на месечния цикъл. С отмиването на остатъчната кръв се отмива и евентуалната лоша миризма в интимната област. Най-добре е това да става преди всяка подмяна на дамската превръзка. Ако нямате възможност да се измиете, може да използвате деликатни почистващи кърпички.
  • Избягвайте използването на агресивни сапуни и продукти за интимна хигиена – влагалището притежава свой собствен почистващ механизъм, който запазва баланса между добрите и лошите бактерии. Подобни измиващи средства отмиват добрите бактерии и „проправят път“ на инфекциите.

Средство за пълен комфорт и добра интимна хигиена по време и след менструален цикъл

Имитирайки защитните механизми на влагалището посредством съдържащите се в него млечна киселина и гликоген, Лактобор Интим / Lactobor® Intim е средство, което запазва баланса във вагиналната флора и предпазва от инфекции и развитие на патогенни микроорганизми.

Лактобор Интим поддържа биологичното равновесие във влагалището по време и след менструацията, но е подходящ по всяко време от месечния цикъл.

borola