диспареуния

Диспареуния е често срещано състояние при жените, свързано с неспецифична болка по време или след полов контакт. Можем ли да се справим с неприятното състояние – научете в тази публикация.

Кои са причините за поява на диспареуния?

Появата на болка при полов контакт може да се причини от развитието на “вагинизъм”. Това е състояние, при което се получават неволни спазми на мускулатурата на влагалището или областта около него. Те са придружени от силна болка и практическа невъзможност за полов контакт. Такива смущения предизвикват силен физически и ментален дискомфорт, който може да прерасне в нежелание за сексуални контакти.

Чести причини за поява на диспареуния са вагинални възпаления и инфекции , вагинална сухота, свиване и изтъняване стените на вагината.

Прекомерната и неправилна употреба на интимни хигиенни продукти може да наруши естествения бактериален вагинален баланс. Това дава възможност за развитие на болестотворни микроорганизми и провокира възпалителни и инфекциозни процеси.

При жените в менопауза, настъпващите хормонални промени са пряко свързани със структурни промени в състоянието на влагалището. Намаляващите нива на естроген водят до по-ниска влажност и еластичност. Освен това, намалява доставянето на гликоген до вагиналните лактобацили. Това води до по-слаб синтез на млечна киселина, повишаване на вагиналното pH и отново възможност за развитие на патогенни микроби.

Полезни съвети за поддържане на добро интимно здраве

Бактериите във влагалищната среда не бива да се разглеждат като проблем, тъй като наличието на определено количество от тях е нормално. Здравото влагалище съдържа добри и лоши бактериални видове, между които е установен баланс, доминиран от добрите. Периодично, поради различни причини, се наблюдава увеличаване броя на вредните бактерии. В резултат се появява необичайна секреция, раздразнение или сърбеж в или около вагиналната зона. Тези оплаквания са резултат от дисбаланса във вагиналната микрофлора и инфекциите, които вредните бактерии предизвикват. За да се поддържа баланс и доминиращата роля на полезните лактобацили е необходимо да се спазват няколко основни правила.

Използването на предпазни средства при полов контакт е метод, който може значително да намали риска от поява на диспареуния

Въпреки, че това не са полово предавани заболявания, те могат да се появят вследствие на сексуален контакт без предпазни мерки. Семенната течност е с алкално pH и намалява киселинността на вагиналното съдържимо. Това създава подходящи условия за увеличаване броя на вредните бактерии.

Поддържане на стриктна интимна хигиена е основна стъпка за профилактика на диспареуния

През дните на менструация е необходима своевременна подмяна на използваните тампони или дамски превръзки с нови и чисти. Грижите в този период трябва да са подобни на тези, полагани при лечение на рани – редовна смяна и почистване с цел превенция на инфекции.

Носете памучно бельо и избягвайте изкуствените материи, които по-бавно извеждат въздуха и влагата. Те създават благоприятни условия за размножаването на гъбички и други микроорганизми.

Поддържайте добра лична хигиена за възпрепятстване преминаването на бактерии от ануса към вагиналната зона.

Не използвайте продукти за интимна хигиена, които са силно парфюмирани или съдържат силни антимикробни съставки. Те могат да раздразнят деликатната интимна зона и да провокират появата на инфекция.

Избягвайте използването на вагинални душове за намаляване риска от инфекции в интимната зона. Въпреки, че могат да имат освежаващ ефект, вагиналните душове често имат бактерицидно действие и унищожават и полезните бактерии от вагиналната микрофлора.

При поява на диспареуния се консултирайте със специалист – гинеколог и не неглижирайте болката.

Успешна профилактика на диспареуния

От първостепенна важност за отлично интимно здраве е осигуряването на качествени интимни грижи, които да не предизвикват странични ефекти. Подходящ продукт, препоръчван за нормализиране на вагиналната киселинност и за подобряване условията за развитие на полезните микроорганизми, е Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел. С доказано висока ефективност за лечение или профилактика на вагиналните инфекции от всякакъв тип, се препоръчва употребата на Лактобор Интим вагинален гел. Прилагането му действа по най-безвредния и ефективен начин, а именно – стимулира развитието на вагинални лактобацили. Тези полезни бактерии с дейността си естествено потискат патогенните и предотвратяват появата на опасни инфекции.

Лактобор Интим вагинален гел осигурява оптимално количество млечна киселина и гликоген, нормализира pH и премахва условията за диспареуния. Продуктът успокоява вагиналното раздразнение, премахва неприятната миризма и сърбеж в интимната област.

Лактобор Интим вагинален гел е напълно безвреден и може да се използва по време на бременност.

borola