вагиналната екосистема
Д-р Д.Савова
САГБАЛ “Д-р Щерев”

Влагалището е телесна кухина, отворена към външната среда. Влагалищното съдържимо пред ставлява идеална хранителна среда за развитие на микроорганизми, тъй като съдържа въглехидрати, белтъци, аминокиселини, мастни киселини и др. От гледна точка на медицинската екология влагалището е своеобразен биотип със собствена екосистема (биоценоза). При здравите жени тази система се намира в динамично, но доста лабилно равновесие, т.нар еубиоза. Нарушеното равновесие се означава като дисбиоза. Това може да доведе до различни вагинални инфекции. Влагалищната екосистема представлява единство между следните елементи:

  1. Влагалищни стени и влагалищен епител
  2. Влагалищни течности
  3. Влагалищна флора
  4. Влагалищна киселинност
  5. Имунологично равновесие

В преовулаторната фаза под влияние на естрогените влагалищният епител пролиферира до 45 слоя. На 24-я ден от цикъла под влияние на ексфолиативния ефект на прогестерона остават само 22 слоя. Ексфолираните клетки съдържат огромно количество гликоген. По глюкозно съдържимо на първо място в човешкия организъм са чернодробните клетки и веднага след това – влагалищният епител. Ензимите на лактобацилите атакуват клетъчната мембрана. Клетките цитолизират и гликогенът постъпва свободно във влагалищното съдържимо. При цитолизата се освобождават и интрацелуларно намиращите се гликогенолитични ензими и се завърта този кръг.

По този начин функционира т.нар естествен вагинален защитен механизъм важен фактор за здраво влагалище е влагалищната микрофлора. Във влагалището нормално живеят различни видове бактерии. От тях млечно-киселите бактерии са най-многобройни (80%). Те произвеждат млечна киселина и поддържат нормално ниско ниво на рН (3.8 – 4.5) на влагалището като по този начин го предпазват от инфекции.
Ако броят на млечно-киселите бактерии се понижи, това води до покачване нивата на рН. Можем да кажем, че е налице пробив в защитата. Започват да растат патогенните бактерии (напр. Gardnerella vaginalis) и се развива бактериална вагиноза (БВ). БВ е често вагинално състояние. Най-чест е вагинитът при жени в детеродна възраст. По статистически данни 1 от 4 жени между 15 и 55 годишна възраст страда поне веднъж годишно от вагинален дисбаланс.

Lactobor Intim вагинален гел лекува и предпазва от повторна поява на бактериална вaгиноза (БВ) по естествен начин. Lactobor Intim съдържа млечна киселина, която възстановява нормалното рН на влагалището и гликоген, доставящ хранителни вещества на млечно-киселите бактерии. Lactobor Intim имитира естествения защитен механизъм.

Какво се постига след приложение на Lactobor Inim?
  • Нормализира се рН и се доставят необходимите нутриенти.
  • Защитните млечно-кисели бактерии започват да се размножават.
  • Възстановява се естествения баланс на влагалището.
  • Това води до намаляване на анормалната секреция и дискомфорт.
  • Спира повторната поява на БВ.

Lactobor lntim Vaginal gel е подходящ като основно или допълващо лечение при БВ и други вагинити. Уместно е и профилактичната му употреба за поддържане на естественото рН на влагалището и за защита от рецидиви.

borola