Днес, сексуално активните жени често посещават гинеколог. Това се дължи както на разпространението на много инфекции, предавани по полов път, така и от постоянния стрес, характерен за съвременния начин на живот.

Много от възпалителните заболявания в гинекологията са резултат от безразборни полови контакти, без необходимите предпазни мерки. Но има жени, които са сексуални активни, имат постоянен сексуален партньор, но въпреки това им се налага да се борят с женските заболявания.

Нека видим кои са възпалителните заболявания на женските полови органи.

Класификация на инфекциозно-възпалителните заболявания на матка и влагалище
Прието е всички женски заболявания да бъдат разделени в две основни групи: специфични и неспецифични.

Към специфичните възпалителни заболявания се отнасят по-сериозните полово предавани болести, а именно:

  • гонококова инфекция
  • трихомониаза
  • сифилис
  • хламидия
  • микоплазма
  • уреяплазма

Лечението на специфични заболявания е трудно. Основният проблем се състои в това, че носителят на патоген, възбудител на заболяване, не предполага за неговото наличие. Понякога заболяването е съпроводено със сърбеж, раздразнение, секреция с патологичен характер, но това не винаги се случва. За да се открие инфекцията, е необходим комплексен анализ.

Към неспецифичните възпалителни заболявания се отнасят:

Всички неспецифични заболявания са причинени от условно-патогенни бактерии. Това означава, че тези бактерии могат известно време да се намират в организма, без да причинят вреда. Въпреки това, в момент на хормонален дисбаланс или спад в имунитета, бактерията стартира своето патогенно действие.

Лечение и профилактика на възпалителните заболявания

В случай, че дадено възпалително заболяване се пренебрегне, неговото лечение се усложнява или в последствие може да придобие хроничен характер. Ето защо, всяка жена трябва периодично да посещава специалист. Това ще й помогне да избегне много проблеми, които в начален етап на заболяването могат да бъдат отстранени. Към сексуалния живот трябва да се подходи със съответната отговорност. Задължително е да се използват предпазни средства, в случай на контакт с нерегулярен партньор.

Лечението на женските възпалителните заболявания изцяло зависи от вида на инфекцията, както и от стадия на заболяването. По време на лечение се препоръчва полово въздържание, докато трае оздравителния курс.

borola