Влагалищен секрет

Влагалищният секрет на жената преминава през определени промени през различните етапи от живота. Той може да бъде по-обилен, прозрачен, белезникав или сив на цвят, като може да бъде придружен от парене, сърбеж и дискомфорт. Всички тези сигнали подсказват за различни състояния, някои от които могат да бъдат причина за безпокойство, а други – не.

Кои са основните причини за появата на влагалищен секрет и как да ги разпознаем?

Наличие на овулация

Появата на прозрачен, разтеглив секрет, наподобяващ суров белтък, който се появява около две седмици след първия ден на последната менструация, е вероятен сигнал за наличие на овулация. Той не е повод за притеснение. Неговото предназначение е да улесни процеса на оплождане и достигането на сперматозоидите до узрялата яйцеклетка. Появата на този секрет в средата на месечния цикъл е добър индикатор за жените, които се стремят да заченат.

Начало на менструация

Появата на гъст бял секрет няколко дни след овулация е вероятен сигнал за предстоящата менструация. Стига да не е съпроводен от парене, сърбеж или неприятна миризма, няма нищо притеснително и анормално в подобно влагалищно течение. Това е обикновено проявление на промените в организма в различните етапи от месечния цикъл вследствие на нормалните флуктуации на хормоналните нива.

Стрес в ежедневието

Днес в ежедневието на голяма част от жените наличието на различни стресови фактори е повече от всякога. Съчетаването на професионалните задължения със семейните отговорности и едновременно с това стремежа за поддържане на нормален социален живот създават предпоставка за повече стрес от нормалното. Този стрес нерядко се отразява и на здравословното ни състояние. Това може да се окаже причина за хормонален дисбаланс, който от своя страна да доведе до повишаване на влагалищния секрет, смятат експерти.

Наличие на инфекция

Вагиналните инфекции често са съпроводени от повишен влагалищен секрет. Ако забележите повишено количество влагалищно съдържимо без неприятна миризма, което обаче е гъсто, бяло и има груба текстура, най-вероятно става въпрос за гъбична инфекция, причинена от гъбички Кандида. Това състояние често е придружено от усещане за парене, сърбеж и раздразнение.
Бактериална вагиноза е друга честа причина за вагинална инфекция, с тази разлика, че се причинява от широк набор от бактерии. Различията от гъбичната инфекция се състоят и в това, че секретът е с неприятен мирис и обикновено е сивкав на цвят, но отново е съпроводен от сърбеж и усещане за дискомфорт.

Как да се избавим от анормален влагалищен секрет?

Важно е да се разграничи всяко едно от изброените състояния и да се определят конкретните причини за наличие на влагалищен секрет. При установена вагинална инфекция се прилага подходящата терапия след консултация със специалист.
А като допълнение към нея или самостоятелно се препоръчва прилагането на интимния гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Неговото основно действие е насочено към възстановяване на баланса между полезни и вредни бактерии във влагалището и постигане на оптимални нива на pH. Така се осъществява бързо и ефикасно овладяване на някои от най-често срещаните нарушения в интимната област на жената.

borola