влагалищен секрет

Според промените в хормоналния фон, през които преминава всяка една жена в зависимост от етапа на своя възпроизводителен период, тя може да забележи наличието на оскъден или по-обилен влагалищен секрет. В по-голямата част от случаите вагиналното течение се дължи на естествения защитен механизъм на влагалището да поддържа нормален баланс на вагиналната микрофлора. Но немалко жени забелязват отделянето на анормален влагалищен секрет, който алармира за наличието на проблем и изисква навременно лечение.

Как да установите дали появата на влагалищен секрет е признак на вагинална инфекция?

Независимо дали вагиналният дискомфорт се изразява само в появата на анормално влагалищно течение или то е съпроводено от неприятно усещане за парене, болка или сърбеж, всички тези признаци алармират за нарушение в интимния баланс и наличие на бактериална или гъбична инфекция.

Най-често инфекциите са съпроводени от промяна в количеството, консистенцията или цвета на нормалното влагалищно съдържимо. Но сред най-обезпокоителните признаци са появата на сърбеж или неприятна миризма или и двете в комбинация.

Когато забележите, че следите по бельото придобиват консистенция на пресечено мляко, а в интимната област се появи усещане за сърбеж, парене и раздразнение, е много вероятно проблемът да се дължи на гъбична инфекция. Гъбичките Кандида са особено упорити и се възползват от всяка благоприятна възможност да атакуват деликатната интимна област на жените. Това, което отличава този тип инфекция от други вагинални инфекции, е липсата на неприятна миризма.

Друга често срещана причина за появата на анормален влагалищен секрет е т.нар. бактериална вагиноза (БВ). Тя се причинява от свръхрастеж на болестотворни бактерии в интимната област, които нарушават естествения здравословен баланс във влагалището. При това състояние секретът също е съпроводен от усещане за сърбеж и дискомфорт, но отличителните му признаци са характерния за БВ сив цвят на течението, както и неприятната миризма на развалена риба.

Анормалният влагалищен секрет с жълт или жълто-зеленикав оттенък най-често алармира за наличие на полово-предавана болест. Най-разпространени сред тях са трихомониаза, гонорея и хламидия.
В някои случаи те могат да протичат безсимптомно, но това съвсем не означава, че не изискват навременно и адекватно лечение, съгласувано с компетентното мнение на специалист.

При анормален влагалищен секрет вследствие на вагинална инфекция – подходящо лечение

Посещението при специалист и навременното установяване на причината за анормален влагалищен секрет е от ключово значение за успешно справяне с проблема. Важно е да се споделят точните проявления, включително кога са се появили първите симптоми.

Бактериална вагиноза и вагинална кандидоза се овладяват особено успешно чрез прилагането на Лактобор Интим / Lactobor® Intim по схема. Това натурално средство е под формата на интимен гел, който се отличава с висока степен на ефективност. Подходящ е за профилактика и лечение на вагинални инфекции, както и за превенция на рецидиви. Предимството на Лактобор Интим гел пред другите подобни средства за лечение на вагинални инфекции са натуралните съставки и високата степен на безопасност.
Лактобор Интим гел съдейства за възстановяване на нормалното pH във влагалището, с което се унищожават бактериите, причинители на неприятните интимни усещания.

borola