интимна хигиена

Менструация – мензис, менструален или месечен цикъл, е периодът от няколко дни, през който се отделя яйцеклетка, която е била готова за оплождане, но не е оплодена. Менструацията се повтаря веднъж на средно 28 дни и е редовно събитие в живота на жените от времето на половото им съзряване през пубертета до настъпването на менопауза, когато окончателно появите й спират.

Тампони и дамски превръзки – помощниците на жената в дните на менструация

През няколкото дни, в които има менструално кървене, за жената е важно да обърне сериозно внимание на своята интимна хигиена. За осигуряване на комфорт през месечния цикъл се разчита основно на тампони или дамски превръзки.

Препоръчва се те да са от естествени материали и да се сменят редовно. Колко редовно обаче трябва да се извършва тази смяна в дните на най-обилна менструация?

За дамските тампони: средно срокът, за който дамските тампони достигат максимума си по отношение на адсорбцията на менструална кръв е 6-8 часа. 8 часа е крайният лимит, след който тампона задължително се сменя, за да се избегне физическия и естетически дискомфорт от закъснялата подмяна. В специална статия вече сме разглеждали рисковете при ползването на тампони, свързани с повишения риск от вагинална инфекция – бактериална вагиноза или кандидоза.

За дамските превръзки: безопасният период, през който може да престоява една превръзка по време на менструация е 4-6 часа. Тъй като се поставят външно превръзките не носят риск от вагинална инфекция. При дамските превръзки не е проблем да престояват цяла нощ. Нуждата от редовна подмяна тук е свързана по-скоро с предпазването от неприятна миризма, вследствие на евентуално закъсняла подмяна.

Важно за интимната хигиена в периода на менструация

При менструация съдържанието на влагалището търпи промени. Полезната вагинална флора е подложена на изпитание. Нормално полезните бактерии живеят при ниско pH (около 4), т.е. в кисела среда, която сами поддържат, чрез синтезата на млечна киселина (лактат). Това има важна роля за защита от развитие на болестотворни микроорганизми (бактерии и гъбички), които биха могли да навлязат от външната среда и да доведат до вагинална инфекция.

По време на менструация обаче влагалището се алкализира, а количеството на полезните бактерии респективно намалява. Това повишава риска от възпалителни процеси и развитие на вагинит. Ето защо при менструация е удачно ползването на продукти за интимна хигиена, които поддържат нормалното pH на влагалището и стимулират развитието на полезните вагинални бактерии.

За интимен комфорт по време на менструация

Продукт, на който и млади момичета, и зрели жени могат да разчитат за комфорт през и след дните на менструация е Лактобор Интим гел/Lactobor® Intim. Този продукт имитира защитните механизми на влагалището като осигурява млечна киселина за елиминиране на патогените и гликоген за подхранване на полезните влагалищни бактерии. Така Лактобор Интим гел възстановява екоравновесието във влагалището след менструация или полов акт. Подходящ е и за компенсиране на вагинална сухота при жените в менопауза.

 

borola