Вагинална сухота при млади жени

В масовото съзнание проблемът вагинална сухота се асоциира основно с менопаузалните жени. Гинеколозите обаче оборват това схващане, като посочват, че повече от половината от засегнатите дами са в репродуктивна възраст. Каква е причината, до какви нежелани последствия може да доведе неприятното състояние и как да се преодолее успешно ще узнаете в настоящата статия.

На какво се дължи вагиналната сухота при жени в детеродна възраст?

Редица фактори могат да причинят вагинална сухота при представителките на нежния пол в детеродна възраст. Хроничният стрес и дългогодишният прием на контрацептиви безспорно оглавяват списъка на основните „виновници“. Прекомерният прием на алкохол и злоупотребата с цигари също са сред топ провокиращите фактори. Лъчетерапията и химиотерапията също могат да стоят в основата на вагиналната сухота. Не е изключено раждането и кърменето да предизвикат неприятния проблем.

Какви рискове за интимното здраве на дамите в репродуктивна възраст крие вагиналната сухота?

Освен че значително влошава качеството на сексуалните контакти между партньорите, вагиналната сухота може сериозно да застраши интимното здраве на жената, причинявайки aтрофичен вагинит. Тази вагинална инфекция, позната още като вагинална атрофия, протича с изтъняване на лигавицата на влагалището и предизвиква парене, сърбеж и болка в интимната област. Оставена без лечение, може да причини сериозен дискомфорт на дамите.

Съвети при вагинална сухота
1. Използването на лубриканти и овлажняващи вагинални кремове е изпитан метод за облекчаване на вагинална сухота. Препоръчително е да са на водна основа, за да овлажнят оптимално влагалището и да намалят дискомфорта в интимната зона.
2. Необходимо е влагалището да се овлажнява не само отвън, но и отвътре. За целта приемът на вода трябва да се увеличи. 2 л от живителната течност дневно са напълно достатъчни, за да се повиши производството на вагинален секрет и да се тушират симптомите на вагинална сухота.
3. Продуктите за интимна хигиена с парабени, оцветители и аромати трябва да се избягват, тъй като те изсушават прекомерно влагалището и задълбочават проблема със сухотата. Добре е да се заменят с щадящи измиващи средства с подходящо pH.
4. Избягването на стреса е от първостепенна важност за справяне със симптомите на вагиналната сухота. Слушането на музика, посвещаването на любимо хоби и практикуването на спорт са най-добрите начини за снемане на напрежението, а оттам и за облекчаване на неразположението в интимната зона.

Кое е най-ефикасното средство за успешно справяне с вагиналната сухота?

Макар да са ефективни, предложените стратегии за облекчаване на вагинална сухотата, дават само моментно решение на проблема. Трайното преодоляване на неразположението е възможно единствено с Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Този изцяло натурален интимен гел с висок профил на безопасност е разработен на базата на изпитаните естествени съставки гликоген и млечна киселина, доказали своето действие срещу редица интимни проблеми при представителките на нежния пол. Той възстановява естественото овлажнаване на влагалищната лигавица, като възвръща равновесието във влагалищната микрофлора. Освен че премахва вагиналната сухота, Лактобор Интим незабавно успокоява сърбежа и раздразнението. Може да се използва както за лечение, така и за профилактика на най-често срещаните форми на вагинални инфекции. Удобен е за приложение, няма странични ефекти и не създава рискове за здравето на бременни и кърмещи жени.

borola