вагинална кандидоза симптоми

Кандидозата е вид гъбична инфекция на влагалището. Причинява се от гъбички, които спадат към род Candida, като са известни над 170 представители. Нормално тези гъбични се срещат по кожата, лигавиците, стомашно чревния тракт и влагалището и не предизвикват възпалителен процес. При определени условия обаче (понижаване на локалния имунитет, нарушение в баланса на влагалищната микрофлора и др.) те започват да се размножават и разпространяват неконтролируемо. Клиничната изява на вагиналната кандидоза е свързана с парене, сърбеж, болки, тежест ниско в корема. Съществуват редица предразполагащи фактори, които дават тласък за развитие и размножаване на гъбичките, а именно:

  • продължителен прием на антибиотици;
  • прием на хормонални контрацептиви и лекарства, които потискат имунната система (т.н. имуносупресори);
  • хронични заболявания на женските полови органи;
  • ендокринни заболявания – захарен диабет, затлъстяване, понижена функция на щитовидната жлеза;
  • бременност;
  • менструация;
  • непълноценно хранене и др.

Установено е, че вагиналната кандидоза се проявява по-често през летните месеци, което се свързва основно с повишените температури, посещение на басейни, сауни и др.

Лечението на вагиналната кандидоза се извършва в три аспекта – установяване на предразполагащите фактори, унищожаване на гъбичките и възстановяване на естествената влагалищна флора. На фармацевтичния пазар се предлагат различни противогъбични препарати, които се приемат при наличие на гъбична инфекция. Възстановяването на вагиналната екосистема може да бъде постигнато с Лактобор Интим. Вагиналният гел съдържа млечна киселина, която ефективно възстановява нормалното рH на влагалището и гликоген, доставящ хранителни вещества на млечно-киселите бактерии. Лактобор Интим имитира естествения вагинален защитен механизъм. Той се усвоява отлично от епитела на влагалището, тъй като е под формата на гел.