вагинална кандидоза

Един от най-големите страхове на жените, прекарали вагинална кандидоза, е тя да не се повтори. Място за безпокойство обаче няма особено ако следват ценните съвети в редовете по-долу.

Стратегии за превенция на повторна поява на вагинална кандидоза

Повишено внимание при приема на определени медикаменти

Редица лекарствени средства – антибиотици, анаболни стероиди и орални контрацептиви – излагат жените на риск от повторна поява на вагинална кандидоза. Причината за надвисналата опасност е, че нарушават крехкия баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии, населяващи влагалището. Ето защо, за да се сведе до минимум вероятността от втора инфекция, те задължително трябва да се приемат под лекарски контрол. А още по-добре е да бъдат заменени с по-безопасни алтернативи.

Достатъчно сън

Системното лишаване от сън отслабва имунната система и благоприятства размножаването на гъбичките от вида Кандида албиканс, основни „виновници“ за развитието на вагинална кандидоза. Именно поради това качествената почивка се превръща в мощно оръжие срещу повторната поява на упоритата инфекция. Препоръчително е дамите да си осигуряват непрекъснат и спокоен 7-8 часа сън на нощ, за да имат силен имунитет и държат под контрол популацията на опасните за влагалищната екосистема микроорганизми.

Промяна в хранителния режим

Внасяйки някои малки промени в диетата, представителките на нежния пол ще намалят значително вероятността от повторна поява на вагинална кандидоза. Така например е добре захарните изделия да не са толкова застъпени в ежедневното им меню, тъй като захарта благоприятства развитието на влагалищните гъбички. За сметка на това трябва да се отдаде нужното внимание на млечните продукти, в частност на киселото мляко. Съдържащите се в него пробиотични бактерии помагат за поддържането на баланса във вагиналната флора.

Ограничаване на топлината и влагата

Причинителите на вагинална кандидоза „обичат“ топлата и влажна среда. Знаейки това, дамите, които не искат да попаднат отново под набезите им, трябва да избягват продължителните горещи вани и душове и да подсушават добре интимната зона след баня.

Отговорът на природата срещу повтаряща се вагинална кандидоза

Колкото и да се опитват да държат нещата под свой контрол, дамите отново могат да попаднат в плен на вагиналната кандидоза. Това обаче не бива да ги отчайва, защото в лицето на Лактобор / Lactobor® капсули и Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел има верни помощници за окончателното преодоляване на проблема. Благодарение на своята мощна природна формула, съдържаща голям брой млечнокисели бактерии, и двата продукта спомагат за възвръщане на равновесието във влагалищната екосистема. Количеството на „лоши“ бактерии се връща до нормални нива и неприятните симптоми (парене, сърбеж, неприятна вагинална миризма) изчезват.

Лактобор капсули и Лактобор Интим вагинален гел са ефективен избор както за овладяване, така и за профилактика на рецидив. Напълно безвредни са и не създават риск за здравето. Могат да се използват спокойно от жените във всяка възраст.

borola