Сърбежът и дискомфортът в интимната област са тема табу за много жени. Този проблем понякога е труден за преодоляване и при някои жени се връща отново и отново през различни етапи в живота.
Вагиналният сърбеж може да се окаже както безобиден, така и по-сериозно заболяване като полово предавана болест.
Но преди да се самодиагностицирате с гъбична инфекция (която е много вероятна, но не сигурна), вижте кои са най-често срещаните причини за сърбеж в интимната област и какви други симптоми ги съпътстват.

Вагинален сърбеж – 5 от най-честите причини

Бактериална вагиноза

Това състояние е най-честата причина за сърбеж в интимната област при жените. Причинява се от дисбаланс на полезните бактерии и промяна в киселинността на влагалището (pH). Често се бърка с гъбична инфекция. Разликата се състои в това, че вагиналният секрет е по-воднист и обикновено е придружен от неприятна миризма.

Гъбична инфекция (Candida albicans)

Също както и при бактериална вагиноза, тази инфекция може да се появи в резултат на промяна във вагиналното pH. Възниква след продължителен прием на антибиотици, прекомерен стрес, промяна в храненето и дори след сексуален контакт.
В допълнение към сърбежа се наблюдава и появата на бяло гъсто течение, което може да бъде като пресечено. За превенция от повторна поява се препоръчва приема на пробиотици, които да допринесат за баланс във вагиналната микрофлора. Подходящ продукт в случая е Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic.

Трихомониаза

Това е често срещана полово предавана инфекция. Причинява се от паразит, наречен Трихомонас вагиналис (Trichomonas vaginalis). Възможно е да протече безсимптомно, което е причина много жени да не са наясно за наличието на инфекцията. Когато се появят симптоми, те се изразяват в парене, сърбеж, промяна във влагалищния секрет или външни бели пукнатини по кожата.

Хормонални промени

Жените всеки месец преминават през циклични промени, които въздействат и на нивата на хормоните. Сърбежът след менструация може да е в резултат именно на тези хормонални изменения, вследствие на спадът на естроген, което е свързано с изтъняване на лигавицата на влагалището.

Раздразнение вследствие на определени козметични средства

Възможна е появата на кожно раздразнение от употребата на определени продукти, които съдържат парфюми и други вредни съставки, включително от ползването на презервативи и лубриканти. Освен сърбеж може да се появи зачервяване, подуване и удебеляване на кожата.

Възстановяване на баланса във вагиналната микрофлора и премахване на неприятния вагинален сърбеж

Възстановяването на вагиналната флора е ключов елемент от овладяването на вагиналния сърбеж. Лактобор Интим / Lactobor® Intim e едно от най-ефективните средства за възстановяване на нормалното pH във влагалището. Продуктът съдържа млечна киселина и гликоген.

Възстановявайки нормалното pH на влагалището млечната киселина намалява броя на бактериите, причинители на раздразнение, а гликогенът служи за храна полезните бактерии (лактобацили) и подпомага техния растеж.
Продуктът е напълно безвреден и може да се ползва дори по време на бременност. Препоръчва се използването му както за лечение, така и за превенция на различни инфекции като бактериална вагиноза, гъбична инфекция, както и за поддържане на добра интимна хигиена.

borola