вагинален сърбеж

Вагиналният сърбеж е неизбежното зло, което спохожда всяка жена в определен етап от живота й. Дамата, попаднала в клопката му, първоначално изпитва уплах, породен от факта, че интимният проблем е признак на инфекция. Често обаче след гинекологичен преглед се оказва, че дискомфортът не е причинен от патогени.

Изненадващите причини за появата на вагинален сърбеж

Вулвит

Възпалението на вулвата е сред най-честите причини за поява на вагинален сърбеж. Най-често до развитието на вулвит се стига при използването на интимни сапуни с агресивни химикали, употребата на тоалетна хартия с ароматизатори и оцветители, подсушаване на интимната зона с груби движения и продължително носене на бански костюм или фитнес облекло. За преодоляване на вагиналния сърбеж, предизвикан от възпаление на половите органи, помага грижата за интимната област със специално измивно средство с pH, близко до това на влагалището. Препоръчително е да се избягват интимните дезодоранти и парфюми за поддържане на свеж вагинален аромат поради агресивните химикали в състава им.

Интимно обезкосмяване

Голяма част от техниките за премахване на окосмяването на гениталиите са агресивни и предизвикват алергични реакции в чувствителната кожа в близост до влагалището. Това обуславя и силния порив за чесане след депилация. В болшинството от случаите дискомфортът допълнително се усилва от врасналите косъмчета, които се появяват след отстраняване на нежеланите косми в интимния триъгълник. За щастие влудяващият сърбеж лесно може да се спре, като се разредят депилиращите процедури на интимната област и се използват средства, които успокояват дразненето.

Менопауза

Хормоналният дисбаланс е сред основните “виновници” за появата на вагиналния сърбеж при жените в климакс. Резкият спад в производството на естроген може да предизвика повишаване на pH на влагалището. Не е изключено нормалните му стойности, които обикновено са в диапазона 3.8-4.5, да се покачат до 7. В резултат на високата киселинност на влагалищната микрофлора “добрите” млечно-кисели бактерии намаляват и се създава предпоставка за поява на инфекции. Вагиналният сърбеж при жени в критическата възраст е съпроводен от болезнено уриниране, парене, болка или кървене по време на сексуален контакт.

Премахване на вагиналния сърбеж

Сърбежът в интимната зона е еднакво неприятен независимо дали е причинен от патогенни микроорганизми, или от други фактори. За облекчаването и пълното му премахване специалистите приканват засегнатите дами да се доверят на Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Млечната киселина и гликогенът в състава на вагиналния гел бързо нормализират pH на влагалището, намаляват „лошите“ бактерии и възстановяват вагиналната екосистема.

borola