Вагинален дискомфорт през лятото

Интимната хигиена е една от темите, за които се предполага, че всяка жена познава добре. Това е причината за нея да се говори сравнително рядко. Така ли е обаче наистина? Не е ли именно отбягването на темата причина за често срещаният вагинален дискомфорт през лятото. Оказва се, че е точно така. Затова ще посочим най-честите хигиенни грешки при жените, които водят до вагинален дискомфорт. Ще дадем и препоръки за справяне с него.

Защо зачестяват оплакванията от вагинален дискомфорт през лятото?

Горещото време, потенето, плажуването, къпането в обществени басейни и продължителното носене на бански костюм, задържащ влагата, са основни причини. Дори при изрядна интимна хигиена тези фактори може да провокират вагинален дискомфорт.

Най-силно влияние обаче имат някои ключови грешки в хигиенните навици при жените. Именно те се считат за основни провокатори на вагинална инфекция и проблеми като:

бактериална вагиноза

– кандидоза (гъбична инфекция)

– гъсто бяло течение

Основните грешки на жените, които провокират вагинален дискомфорт, са:

Продължително седене: Когато жената седи, било на земята, на стол или пейка, генителната зона се затопля и задържа влага. Причината е в това, че е блокиран достъпът на въздух. Търкането, топлината и влагата прдизвикват кожно раздразнение и създават идеални условия за развитие на бактерии и гъбички.

Често прилагане на интимен душ. Вагината има възможност да се почиства сама с естественото отделяне на вагинален секрет. Въпреки че нямат нужда от вагинален душ, около 40% от жените до 45-годишна възраст признават, че ползват такъв. Така само нарушават естествената си вагинална флора и повишават риска от вагинален дискомфорт.

Отслабена интимна хигиена. Редовната хигиена е най-важна именно през лятото. Много жени не подменят своите тампони и превръзки редовно. Така евентуални микроорганизми по тях остават в продължителен контакт с вагиналната зона и може да предизвикат интимни проблеми.

Носене на бельо от изкуствени материи. Коприна и кадифе задържат влага и често създават вагинален дискомфорт. Добре е да се разчита основно на памучно бельо.

Ненавременно обезкосмяване. Препоръчва се тези процедури да се правят поне ден-два преди ползване на басейни и обличане на бански костюм. Добре е третираните зони да се обработват с подходящи вагинални продукти.

Дълго стоене с мокри бански. Последната голяма грешка, която много жени правят през лятото и води до вагинален дискомфорт. Това е поредното нещо,което води до задържане на топлина и влага във вагиналната зона.

За подобряване на вагиналното здраве

Всяка жена, независимо от възрастта си, може да разчита на Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Прилагането на този продукт балансира вагиналната флора и подпомага естествената интимна защита на жената. Може да се ползва спокойно като профилактично средство или за справяне с инфекции водещи до вагинален дискомфорт.

 

borola