бяло течение при жените

При всяка здрава жена е нормално наличие на влагалищен секрет приблизително 2 мл дневно. В ежедневието и лекарската практика често се използва наименованието „бяло течение”. То е една от най-честите причини за посещенията на жените при гинеколог. Представлява секрет от влагалището, който се появява в случаите, когато е нарушен балансът във вагиналната микрофлора, както и когато се промени нейното pH. Бялото течение се появява като симптом на различни видове вагинални инфекции причинени от бактерии, гъбички, паразити и др, вседствие употребата на антибиотици и хормонални средства; интимната хигиена, осъществявана посредством ароматизирани лосиони, сапуни, гелове; атрофия на влагалището, дължаща се на изтъняване на стените му в менопаузалния период; употреба на контрацептиви и др.

Бялото течение е съпътствано и от други симптоми – сърбеж, болка, дразнене, парене и др. Секретът е оцветен в жълтозелено, кафеникаво или жълто и зависи от причинителя. Освен това е и с неприятен мирис. Ако са налице промяна в цвета на секрета, неговия мирис и има споменатите придружаващи симптоми, вероятно се касае за вагинална инфекция – бактериална вагиноза, вагинална кандидоза и др.

Едно от ефективните решения за предпазване от появата на бяло течение, препоръчвано от много гинеколози и изпитано от хиляди жени е вагиналното приложение на млечна киселина и гликоген (Лактобор Интим). Лактобор Интим възстановява pH на влагалището, стимулира размножаването на полезните млечно-кисели бактерии и намалява количеството на болестотворните микроби. Това води до премахване на анормалната секреция, дискомфорт, неприятен мирис, болките, паренето и другите неприятни симптоми. Лактобор Интим е под формата на гел, който се абсорбира отлично от вагиналната лигавица.