бяло течение

Сигнал за проблем ли е наличието на бяло течение? В тази публикация ще ви дадем повече информация за вагиналното течение и кога то е сигнал за протичаща инфекция.

Каква е разликата между нормалното вагинално течение и бялото течение?

Основната функция на влагалищното съдържимо е да поддържа необходимата влажност и да предотвратява развитието и размножаването на болестотворни микроорганизми. Отделянето на секрет от влагалището на жената е нормален процес. По принцип не би трябвало да е повод за притеснение. При различните представителки на нежния пол то се характеризира с различен цвят, миризма и гъстота. Тези особености зависят най-вече от това в кой ден от менструалния цикъл се намира жената. Важно е да се отбележи, че секретът, произведен от влагалището включва в съдържанието си и много мъртви микроорганизми. Това е една от основните причини за старание при полагане на интимна хигиена. По този начин се предотвратява увеличаването на патогенните бактерии и развитието на инфекции.

Анормалното бяло течение е с различна миризма, консистенция и цвят от нормалния вагинален секрет

То се появява, когато се наруши бактериалният баланс във вагиналната микрофлора и когато се промени киселинността (нормалното pH) на влагалището.

Вагиналният секрет може да бъде с различно количество, мирис, гъстота и с цветове от млечно-бял до прозрачен. Понякога обаче характерните особености на бялото течение могат да се променят. Това се случва например, когато жената е в овулация или кърми. Тогава бялото течение е по-силно изразено, но специалистите са категорични, че този факт не представлява опасност за здравето. Останалите изменения в характеристиките на бялото течение – мирис, гъстота и цвят, съчетани с вагинален дискомфорт са признак на инфекция. Патологичната промяна на влагалищния секрет се дължи на нарушение в баланса между „добрите” и „лошите“ бактерии – микроорганизмите, населяващи женското влагалище.

Инфекциите, причинени от различни бактерии, са едни от най-честите причини за поява на проблемно бяло течение.

Кои са основните фактори, които могат да доведат до промени във влагалищния секрет?

 • наличие на инфекция, причинена от гъбички
 • бактериална вагиноза, която се наблюдава често при бременни жени
 • диабет
 • прием на контрацептиви или медикаменти
 • хормонална терапия
 • използване на продукти със силен аромат – пяна за вана, сапун, душ-гел или лосион
 • атрофия на влагалището, вследствие на изсушаване и изтъняване на стените на вагината през климактериума

Кои са симптомите на анормално бяло течение?

 • зацапване на бельото
 • усещане за мокрота около половия орган
 • сърбеж
 • жълтеникаво, жълтозелено или кафеникаво оцветяване на секрета
 • неприятна миризма на секрета
 • болка по време на полов акт

Един от най-честите симптоми – сърбежът, придружава почти всички възпалителни заболявания на женските полови органи

Женската полова система е устроена по такъв начин, че сама да се предпазва от попадането на патогени. Въпреки това, е възможно половите органи да се инфектират и възпалят.

Тъканта на вулвата и влагалището са обилно снабдени с нервни окончания. Тяхното раздразнение, причинено от микроорганизми и възпалителен процес, се възприема от мозъка като сърбеж.

Основни причини за поява на влагалищен сърбеж

Сърбежът в областта на влагалището може да бъде предизвикан от специфично или неспецифично възпаление. Именно поради тази причина, в графа „причини за поява на влагалищен сърбеж“ се поставят: инфекции предавани по полов път и гинекологичните заболявания.

Основните гинекологични патологии, които могат да причинят влагалищен сърбеж са:

 • възпаление на лигавицата на влагалището, причинено от инфекции
 • алергична реакция, предизвикана от орални контрацептиви, терапевтични свещи, вагинални таблетки и кремове
 • хормонален дисбаланс – дефицит или излишък на женски полови хормони
 • лоша интимна хигиена
 • прекалена интимна хигиена

Нормализирането на бактериалния баланс във влагалищната микрофлора спомага ефективно за борбата с инфекцията – причина за бялото течение.

Ефективна грижа за интимното здраве на дамите

Най-важният фактор за защита срещу инфекции е вагиналната микрофлора. Тя е естествена бариера, която предотвратява проникването на патогени. Ако средата във влагалището стане алкална, а не кисела, устойчивостта на нормалната флора намалява и се атакува от патогенни бактерии. Постоянен сърбеж, парене, влагалищна секреция и болка са основните признаци за проява на влагалищна дисбактериоза. При поява на неприятни симптоми е важно да се посети специалист, който да назначи своевременно лечение.

Отлично средство за поддържане на добра интимна хигиена и предотвратяване на изменения във влагалищния секрет е Лактобор Интим вагинален гел/Lactobor® Intim. Той дължи това свое действие на активните си съставки гликоген и млечна киселина. Те бързо нормализират влагалищното рН, успокояват влагалищното раздразнение, сърбеж и неприятна миризма. Млечната киселина и гликогенът контролират основната причина за голяма част от проблемите, свързани с женските полови органи. Сред тях са растежа и размножаването на вредните бактерии във влагалището. Млечната киселина възстановява нормалната вагинална флора и намалява бактериите, които причиняват неприятна секреция и раздразнение. Гликогенът улеснява производството на млечна киселина и подпомага растежа на нови лактобацили – “добри” бактерии, и възстановява нарушения баланс на влагалището.

Лактобор Интим вагинален гел е отлично средство за възстановяване на бактериалното равновесие във вагиналната микрофлора. Той намалява неприятния мирис, анормалната секреция и дискомфорт, свързани с бялото течение.

borola