бактериална вагиноза храни

Някои храни могат да помогнат за справяне с бактериална вагиноза – една от най-честите вагинални инфекции, причинена от свръхрастеж на бактерии. Можете да видите кои са те в следващите редове.

Храни, които действат благотворно при бактериална вагиноза

Меса с ниско съдържание на мазнини

Чистите меса, които съдържат малко мазнини, трябва да присъстват по-често на трапезата на жените с бактериална вагиноза. Примери за такива са пилешкото, пуешкото, заешкото, телешкото и говеждото. Те са богати на витамини, минерали и микроелементи, които оказват положителен ефект върху чревната флора. В допълнение се грижат за фигурата, тъй като са нискокалорични.

Ядки, фасул и семена

Тези храни са известни със своето положително действие още от древни времена. Освен че оказват благотворно действие върху женския организъм при наличие на бактериална вагиноза, те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Плодове и зеленчуци

Специалистите са категорични, че жените с бактериална вагиноза трябва да консумират поне 5 порции пресни плодове и зеленчуци на ден. Под една порция плодове се има предвид един средно голям плод като банан, ябълка или портокал. Аналогично една порция зеленчуци се равнява на среден по големина зеленчук като морков, чушка или домат. Най-добре влияят на организма плодовете и зеленчуците с високо съдържание на антиоксиданти като ягодите, сливите, червените чушки, спанакът, зелето и броколите.

Чесън

Благодарение на своите противогъбични и антибактериални свойства чесънът регулира бактериите в чревната флора. Той притежава и пробиотичен ефект, което го прави още по-полезен при бактериална вагиноза.

Храни с високо съдържание на витамин Е

Авокадото, кивито, зелето, спанакът и останалите храни, богати на витамин Е, също са от полза при бактериална вагиноза. Ето защо е желателно засегнатите дами да ги включат в ежедневното меню.

Кисело мляко – една от най-полезните храни при бактериална вагиноза

Яденето на кисело мляко всеки ден повлиява положително бактериалната вагиноза. Причината е, че е богато на пробиотици, познати още като „полезни“ бактерии, които са важни за поддържането на вагиналната микрофлора.

Доказани природни средства, които усилват ефекта на посочените храни при бактериална вагиноза

Лактобор Интим / Lactobor® Intim вагинален гел и Лактобор / Lactobor® капсули са перфектната природна комбинация, която допълва и усилва ефекта на храните при бактериална вагиноза.

Активни съставки в Лактобор Интим вагинален гел са млечната киселина и гликогенът. Млечната киселина бързо нормализира влагалищното pH, възстановява влагалищната флора и възпрепятства растежа на „лошите“ бактерии в женския организъм. Гликогенът служи за храна на „добрите“ бактерии и подпомага техния растеж.

Лактобор капсули съдържа висок брой млечнокисели бактерии от вида Lactobacillus bulgaricus и бета глюкан – единственият имуностимулатор от природен произход с доказан механизъм на действие. Съставките са комбинирани така че да нормализират вагиналната и чревна микрофлора и да повишават локалната имунна защита на вагиналната и чревна лигавица.

Лактобор Интим вагинален гел и Лактобор капсули са безвредни и имат отлична поносимост. Могат да се използват по време на бременност и през менопаузалния период.

borola