бактериална вагиноза

Интимната област на жените се намира в деликатен баланс между добри и лоши бактерии. Когато се наруши този баланс, се създава предпоставка за развитие на вагинални инфекции заради преобладаващия брой вредни бактерии. Една от тези инфекции се нарича бактериална вагиноза (БВ).
Бактериална вагиноза се причинява от прекомерния растеж на лошите бактерии, най-често такива от род Гарднерела (Gardnerella vaginalis), но за възможни причинители се смятат и Mycoplasma, Streptococcus viridans, Mobiluncus, Bacteroides и др. Растежът им се стимулира, когато се потисне развитието на полезните бактерии от род Лактобацили, както и при алкализиране на вагиналната среда.

Бактериална вагиноза – основни прояви на инфекцията

Проявява се с анормална секреция със сив или бял цвят с неприятна миризма на развалена риба, която се появява най-вече след сексуален контакт. Но за съжаление при някои жени не се наблюдават симптоми. Диагностицира се чрез стандартен преглед и провеждане на микробиологично изследване.

Бактериална вагиноза при бременни жени – защо е важно да се поддържа баланс във вагиналната микрофлора?

Това е една от най-разпространените интимни инфекции при бременни жени. Между 10% и 30% от бременните жени страдат от бактериална вагиноза през бременността. Обикновено лесно се преодолява при ранно диагностициране и правилно лечение, но ако състоянието остане незабелязано и нелекувано може да доведе до усложнения и да създаде риск както за майката, така и за плода.

Вероятни усложнения от бактериална вагиноза при бременни жени

Риска за плода се изразява в повишена вероятност от спонтанен аборт, преждевременно раждане, както и от раждане на недоносено бебе. Съществува вероятност от преждевременно разкъсване на мембраната, поддържаща плода, както и от вътреутробна инфекция след раждането.

Лечение на бактериална вагиноза през бременността

Успешното лечение на този вид инфекция налага пълно възстановяване на нормалния баланс във вагиналната микрофлора. Средата в интимната област обикновено се отличава с лека киселинност и за успешно лечение на бактериална вагиноза се налага възстановяване на нормалните стойности на pH във влагалището – между 3,8 и 4,5.

Лактобор Интим / Lactobor® Intim е вагинален гел, който съдейства за успешното възстановяване на този баланс благодарение на съдържащите се в него млечна киселина и гликоген. Той е напълно безопасен за използване от бременни жени и се препоръчва прилагането на 1 туба дневно – 3 дни в месеца. В допълнение към него може да се приема и Имунобор Биотик/Imunobor® Biotic, който, освен че подсилва имунитета, също съдейства за възстановяване на нормалния баланс във вагиналната екосистема. Имунобор Биотик дължи ефекта си на пробиотичното действие на Лактобацилус булгарикус и пребиотичното и имуностимулиращо действие на Бета глюкан.

borola