бактериална вагиноза

Интимната област на жените е особено чувствителна към външни и вътрешни влияния. Особено предразположени към развитие на вагинални инфекции са жените, които водят редовен полов живот, бременните и тези, които имат значително отслабена имунна система.

Бактериална вагиноза – най-честата форма на вагинална инфекция

Състоянието се развива вследствие на нарушение на нормалния бактериален баланс във вагиналната флора и по-точно при преобладаващ брой вредни бактерии, сред които най-чест причинител e Гарднерела (Gardnerella vaginalis). В голяма част от случаите е възможно бактериалната вагиноза да протича безсимптомно, но едно от най-неприятните проявления на този вид вагинална инфекция е появата на анормална секреция с неприятна миризма, която наподобява тази на развалена риба.

Наличието на бактериална вагиноза се обуславя от нарушаване на нормалния, леко киселинен pH баланс на влагалищната флора. За референтни стойности се смятат показателите между 3.8 и 4.2 pH, а над 4.5 е прекалено алкална среда и това е сериозна предпоставка за развитието на бактериална вагиноза.

Адекватни мерки за превенция на бактериална вагиноза

Най-сигурните мерки за успешна превенция на бактериална вагиноза включват спазването на отлична интимна хигиена в комбинация със здравословен хранителен режим. Най-полезен е приемът на повече плодове и зеленчуци и изключването на храни с богато съдържание на захар, всякакви рафинирани въглехидрати, както и избягване на редовната консумация на алкохол. Особено подходящи са чесънът и пробиотичните храни, като кисело мляко и кефир, които се отличават с високо съдържание на полезни бактерии.

Освен това тютюнопушенето е сериозен рисков фактор за развитие на вагинални инфекции, затова е препоръчително да се спре или поне да се ограничи. Воденето на безопасен полов живот също допринася за избягване на подобни инфекции.

Сред продуктите, предназначени за поддържане на нормална влагалищна флора, с най-високо качество се отличава интимният гел Лактобор Интим / Lactobor® Intim. Продуктът се смята за едно от най-ефикасните средства за профилактика и лечение на вагинални инфекции, което успешно възстановява естествения рН баланс на влагалището. Може да се използва и за защита от повторна поява на бактериална вагиноза, след менструация, при антибиотично лечение, както и по време на бременност и след раждане.

Лактобор Интим възстановява нормалното ниво на лактобацилите и съдейства за поддържане на нормална влажност на влагалището, което го прави особено подходящо средство срещу вагинална сухота при жени в менопауза.

borola