атрофичен вагинит

Около 40% от постменопаузалните жени в световен мащаб страдат от атрофичен вагинит. Тревожните данни са изнесени от д-р Мария Хесус Кансело от Акушеро-гинекологичната болница на Гуадалахара по време на X Национален конгрес на испанската асоциация по менопауза, проведен в Палма де Майорка. Като основна причина за появата на вагиналния проблем, който се характеризира с изтъняване, изсушаване и възпаление на стените на влагалището, тя изтъква пониженото производство на естроген. Д-р Кансело използва случая да напомни, че хормоналният дисбаланс се наблюдава не само при постменопаузални жени и при дами в репродуктивна възраст, особено след раждане или по време на кърмене. Уточнението е особено уместно предвид факта, че представителките на нежния пол от рисковите групи също са изложени на опасност от поява на атрофичен вагинит. С цел повишаване здравната култура на обществото д-р Кансело не пропуска да информира накратко кои са симптомите на състоянието, как се диагностицира и как се лекува.

Признаци на атрофичен вагинит

Д-р Кансело напомня, че жените не бива да пренебрегват знаците, които им дава тяхното тяло, тъй като те са най-сигурният ориентир, че се случва нещо нередно. Категорична е, че посещението при гинеколог не трябва да се отлага при появата на болка във влагалището, засилен сърбеж в интимната зона, необичайно вагинално течение, парене при уриниране, дискомфорт по време на полов акт или кървене в областта на влагалището след сексуален контакт.

Диагностициране на атрофичен вагинит

Поставянето на диагноза „атрофичен вагинит“ става след извършване на преглед, при който се оценява състоянието на половите органи и се изследва урината на пациентката. Изтъняването и намалената еластичност на влагалището са сигурен признак, че инфекцията е налице.

Лечение на атрофичен вагинит

Д-р Кансело информира, че има голям набор от средства за локално приложение, които ефективно облекчават симптомите на атрофичен вагинит. Широко използвани за тази цел са вагиналните овлажнители, които значително ускоряват узряването на епителните клетки на влагалището, и лубрикантите, понижаващи дискомфорта в областта на влагалището по време на сексуален контакт.

Ефективно средство при атрофичен вагинит

Видни български гинеколози отдавна използват силата на природните продукти в борбата с атрофичния вагинит. Средство на техен първи избор е Лактобор Интим / Lactobor® Intim поради своите безспорни достойнства, с които превъзхожда останалите средства, предлагани на пазара у нас. Млечната киселина и гликогенът в състава на вагиналния гел нормализират pH на влагалището, възстановяват нормалната вагинална флора и намаляват бактериите, които причиняват неприятна секреция и раздразнение. Лактобор Интим е напълно безопасен и може да се използва във всеки един етап от живота на жената. В следродилния период (от 21-вия ден) се прилага по 1 туба дневно в продължение на 7 дни, а по време на бременност и менопауза – по 1 туба дневно по 3 дни всеки месец.

borola